Το 2008, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου του 1997, η οποία καταδικάζει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής που διεπράχθη στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εκδώσει την Παρασκευή την απόφασή του για τις γερμανικές αποζημιώσεις που καλείται το Βερολίνο να καταβάλει, βάσει...αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων, σε θύματα του ναζισμού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την απόφαση θα αναγνώσει ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ιάπωνας Χισάσι Οουάντα στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας).
Η Γερμανία, αντιμέτωπη εδώ και πολλά χρόνια με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφυγών σε ιταλικά δικαστήρια, από τις οικογένειες θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου του 2008 στο ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ιταλία επιτρέποντας να γίνονται αγωγές κατά της Γερμανίας, δε σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το διεθνές δίκαιο.
Η Γερμανία έχει ζητήσει σπό το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει την Ιταλία "να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα", ώστε να μην ισχύσουν οι δικαστικές αποφάσεις που παραβιάζουν την ασυλία της και τα ιταλικά δικαστήρια να μην εκδικάζουν πλέον τέτοιου τύπου υποθέσεις.
Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες κινήθηκαν από οικογένειες θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων και κληρονόμων Ιταλών που εκτοπίστηκαν στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία, στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 1943 ως τον Μάιο του 1945, όταν η Ιταλία κατελήφθη από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το Σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των Συμμάχων.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από τις 12 ως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2011, το Βερολίνο διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα άρχισε το 2004 με την "υπόθεση Φερίνι", του Ιταλού που εκτοπίστηκε στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία το 1944.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε τότε ότι τα ιταλικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάζουν προσφυγές που αφορούν τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Βερολίνο, δεκάδες τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν στα ιταλικά δικαστήρια.
Το 2008, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου του 1997, η οποία καταδικάζει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής που διεπράχθη στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο.