Άρθρο-καταπέλτης του Reuters:Η Ευρώπη υποκρίνεται έναντι της Ελλάδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Άρθρο-καταπέλτης του Reuters:Η Ευρώπη υποκρίνεται έναντι της Ελλάδας

Για υποκρισία των ευρωπαίων που προσπαθούν να πιστέψουν και οι ίδιοι ότι οχυρώθηκαν απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα και για διαπιστωμένη ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, κάνουν λόγο δυο αρθρογράφοι του πρακτορείου Reuters Πιερ Μπρίανσον και Νιλ Ανμάκ, υποστηρίζοντας ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, η Ευρώπη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη.

«Η ελληνική βουλή ενέκρινε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας. Οι κυβερνήσεις της ευρω-ζώνης και οι επενδυτές ανά τον κόσμο μπορούν να υποκριθούν ότι όλα είναι καλά τώρα. Η...
συμφωνία για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις…υποτίθεται ότι θα επαναφέρει το χρέος της χώρας σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Αλλά αυτό είναι κάτι παραπάνω από ευσεβής πόθος. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανασαίνουν με μια ανακούφιση δειλίας, ελπίζοντας ότι εν τέλει έχουν μονωθεί απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα» σημειώνουν οι αρθρογράφοι, για να επισημάνουν παρακάτω ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη απέχουν πολύ από το να είναι ασφαλείς.

Κάνοντας αναφορά στα επεισόδια και τις διαγραφές βουλευτών, τονίζουν ότι το κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι «η ανικανότητα οποιασδήποτε κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις της» και χαρακτηρίζουν θλιβερή την επιμονή των πιστωτών για νέα κυβερνητικά προγράμματα και μεταρρυθμίσεις «εφόσον αναγνωρίζουν την απουσία μιας κρατικής μηχανής που λειτουργεί σωστά ώστε να τις εφαρμόσει».

Αν δεν υπάρξει μετάδοση, τότε το πιο προφανές, λένε οι αρθρογράφοι, είναι ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία ή μια μονομερή έξοδο από την ευρωζώνη.

«Η ελληνική οικονομία είναι μικρή, οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν μετά την σημερινή συμφωνία…Υπάρχουν ωστόσο κάπου 150 δισ. ευρώ ακόμη σε κρατικά δάνεια και η έκθεση του ευρω-συστήματος στην ελληνική Κεντρική Τράπεζα της τάξης των 109 δισ. ευρώ, αν η Αθήνα έφευγε από την ευρωζώνη. Χωρίς να υπολογίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των τελευταίων πακέτων λιτότητας. Η ευρωζώνη, όπως πάντα, κερδίζει χρόνο. Θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό το χρόνο για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει εκτός της παρούσας θανατηφόρας δίνης».
Bookmark and Share