Οι κάτοχοι των CDS θα πληρωθούν εκείνη τη μέρα είτε με μετρητά, είτε με ομόλογα..
Σύμφωνα με την απόφαση του ISDA, την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η δημοπρασία με τους κατόχους των CDS -δηλαδή των ασφάλιστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας- ώστε να «ξεκαθαριστούν» οι...συγκεκριμένοι τίτλοι και να εκτιμηθεί πόσο πρέπει να πληρωθεί ο κάθε κάτοχος.
Οι κάτοχοι των CDS θα πληρωθούν είτε με μετρητά, είτε με ομόλογα.
Σημειώνουμε ότι τα CDS είναι ιδιωτικά διμερή συμβόλαια, τα οποία υπογράφονται μεταξύ των δύο αντισυμβαλλομένων (δηλαδή της τράπεζας ή της ασφαλιστικής εταιρείας που εκδίδει και πουλάει το ασφάλιστρο κινδύνου και εκείνου που το αγοράζει). Αυτά τα συμβόλαια μπορούν να πωληθούν ξανά και ξανά.
Διευκρινίζουμε ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει μερίδιο πληρωμής για τα CDS. Οι πληρωμές θα γίνουν από τις τράπεζες ή τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν εκδώσει και πουλήσει τα εν λόγω συμβόλαια.
Η αγορά των CDS για την Ελλάδα σήμερα υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει στα 3,2δισ δολάρια (από τα 5,6 δισ δολάρια που ήταν πέρυσι).
Όταν συμβαίνει ένα πιστωτικό γεγονός -εν προκειμένω για την Ελλάδα-, για την οποία υπάρχουν πολλά CDS, τότε μπορεί να γίνει μια δημοπρασία (αναφέρεται και ως γεγονός πιστωτικής διόρθωσης) ώστε να βοηθήσει τη διευθέτηση μεγάλου αριθμού συμβολαίων ταυτόχρονα, σε μια σταθερή τιμή τοις μετρητοίς. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, οι πρακτορεύοντες αυτά τα ασφάλιστρα κινδύνου (όπως επενδυτικές τράπεζες) υποβάλλουν τιμές στις οποίες θα αγόραζαν και θα πωλούσαν το χρέος του φορέα αναφοράς.
Σε δεύτερο στάδιο, γίνεται μια μειοδοσία (Dutch auction). Το οριστικό σημείο εκκαθάρισης της δημοπρασίας θέτει την τελική τιμή για διευθέτηση των CDS τοις μετρητοίς. Όλες οι αιτήσεις για φυσική διευθέτηση καθώς και οι προσφορές αντιστοιχισμένου ορίου που προκύπτουν από τη δημοπρασία διευθετούνται. Οι δημοπρασίες, σύμφωνα με την ISDA, η οποία τις διενεργεί, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος για τη διευθέτηση μεγάλου όγκου εκκρεμών CDS.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες CDS.
Τα CDS που αγοράζονται και πωλούνται ως προστασία για κατόχους που έχουν ελληνικά ομόλογα και θέλουν να προστατευθούν έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας. Λειτουργούν δηλαδή ως αντιστάθμισμα κινδύνου απέναντι στο ελληνικό χρέος.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα «γυμνά», όπως χαρακτηριστικά λέγονται, CDS, αφού αυτοί που τα αγοράζουν δεν κατέχουν ελληνικό χρέος (ομόλογα του ελληνικού δημοσίου) και απλά «τζογάρουν» με τη χρεοκοπία της χώρας.
Αν και είναι 3,2δισ δολάρια η συνολική αγορά υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά οι πληρωμές, στην περίπτωση που υπάρξουν αντισυμβαλλόμενοι, που δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τα περισσότερα CDS έχουν εκδοθεί από αμερικανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες και ακολουθούν οι βρετανικές τράπεζες.
Στην ουσία τα CDS αντιπροσωπεύουν μία έντονα κερδοσκοπική αγορά και τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα προσφιλή για τα hedge funds, τα οποία χρησιμοποιούν το εργαλείο αυτό ασφάλισης έναντι κινδύνου ως προϊόν επένδυσης στην προοπτική της χρεοκοπίας ενός κράτους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά αυτή, θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς ως μηχανισμός είναι αναγκαίος καθώς προσφέρει δυνατότητα ασφάλισης επενδυτών και τελικώς λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις παγκόσμιες αγορές χρέους.
Γύρω από την υπόθεση Ελλάδα, αναπτύχθηκε μια τεράστια αγορά CDS όπου επενδύθηκαν τεράστια ποσά κυρίως από Hedge funds τα οποία επίσης αγόρασαν σημαντικό ποσό ελληνικού χρέους με στόχο να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη του PSI πιέζοντας για ενεργοποίηση των CACS και άρα για πιστωτικό γεγονός και πληρωμή των CDS...
Ημερησία