Aπαγορεύεται(!) πλέον να χρεοκοπήσουμε.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Aπαγορεύεται(!) πλέον να χρεοκοπήσουμε..


Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ από τη στιγμή όπου η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα αποτελεί προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης πληρωμής..


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χαρακτηρίσει κανείς το PSI Plus.
Άλλοι το βλέπουν σαν μισογεμάτο ποτήρι, ενώ άλλοι το βλέπουν σαν μισοάδειο.
Στους πρώτους αρέσει να τονίζουν τη σημαντική αύξηση της μέσης διάρκειας του δημοσίου χρέους στα 20 χρόνια περίπου από 7...
προηγουμένως.

Η συγκεκριμένη ενέργεια οδηγεί σε μεγάλη μείωση των χρεολυτικών δόσεων και επομένως περιορίζει αισθητά το ρίσκο της αναχρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Στους ίδιους αρέσει επίσης να τονίζουν τη σημαντική μείωση των δόσεων για τόκους λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που φέρουν τα νέα ομόλογα και τα νέα δάνεια, καθιστώντας ευκολότερη τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Όλοι αυτοί δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη βελτίωση των ταμειακών ροών του κράτους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν το PSI Plus σαν μισοάδειο ποτήρι.

Οι τελευταίοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ανταλλαγή των ομολόγων και το συνακόλουθο κούρεμα κατά 53,5% του ονομαστικού ποσού δεν μειώνουν σημαντικά το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ.

Κοινώς, δεν το καθιστούν πιο πολύ φερέγγυο απ’ ό,τι ήταν.

Από 164% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011, ο λόγος χρέους αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 150% και του 161% στα τέλη του 2012, ανάλογα με την πορεία των εκταμιεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.τ.λ.

Η Ελλάδα δέχεται να διαγράψει χρέος ύψους 100 δισ. ευρώ περίπου αντί νέων δανείων ύψους 130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 19% περίπου, ή 25 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για τις ανάγκες του ελληνικού κράτους.

Ακόμη πιο χειρότερο, τα νέα ελληνικά ομόλογα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, καθιστώντας πιο δύσκολη μια μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Επί του πρακτέου, και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο.

Από τη μια πλευρά, οι ταμειακές ροές του δημοσίου βελτιώνονται, όμως από την άλλη το ελληνικό χρέος δεν καθίσταται πιο φερέγγυο.

Όμως, η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI Plus είναι προαπαιτούμενο για το νέο δάνειο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όπου προβλέπεται επίσης η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των πιστωτών της χώρας κατά προτεραιότητα.

Ο υπουργός οικονομικών μάλιστα, Ε. Βενιζέλος, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πριν από λίγο καιρό ότι αυτό είναι λογικό.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ανωτέρω εξέλιξη σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ από τη στιγμή όπου η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα αποτελεί προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης πληρωμής.

Πολύ περισσότερο όταν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους θα βρίσκεται στα χέρια των χωρών της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, και επομένως θα κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες απώλειες αυτοί.

Ουσιαστικά, ο μόνος άλλος τρόπος για να κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα θα ήταν να φύγει από την ευρωζώνη και να αποκηρύξει το εξωτερικό χρέος της που είναι εκφρασμένο σε ευρώ.

Εξυπακούεται ότι η έξοδος από την ευρωζώνη και η υιοθέτηση της δραχμής χωρίς αποκήρυξη του χρέους σε ευρώ δεν είναι επίσης επιλογή για τη χώρα μετά το PSI, αφού τα νέα ομόλογα υπάγονται σε αγγλικό δίκαιο και δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε δραχμές.

Πέρα λοιπόν από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για τα συν και τα πλην του PSI Plus, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο:

Δεν επιτρέπει να βαρέσουμε κανόνι ως χώρα και να παραμείνουμε στο ευρώ.

Dr. Money
Bookmark and Share