Ενέργεια, μεταφορές, ακίνητα και ο χρηματοοικονομικός τομέας αποτελούν τους επιχειρηματικούς τομείς που ενδιαφέρουν τους Ρώσους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream καθώς και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το ενδιαφέρον της Gasprom για τη ΔΕΠΑ, η επικείμενη εξαγορά της κυπριακής MPB από τη ρωσική VTB, αλλά και το σταθερό ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών για το...real estate και τις παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα, αποτελούν τους πρώτους τομείς ρωσικής επενδυτικής δραστηριότητας.
VTB Bank
Χθες η είδηση της πρότασης του δεύτερου μεγαλύτερου ρωσικού τραπεζικού ομίλου VTB Bank OJSC, για την εξαγορά ποσοστού, το οποίο θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον την καταστατική μειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin Popular Bank, στην οποία προτίθενται να επενδύσουν 1 δισ. ευρώ έδειξε τη δυναμική και την αμεσότητα των ρώσων επενδυτών, για τους οποίους η ανάπτυξη στην Κύπρο αποτελεί προτεραιότητα.
Οι πληροφορίες που φέρουν την τράπεζα να εξαγοράζεται, ώθησαν τη μετοχή της Marfin Popular Bank κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε άνοδο 27,27%, με συνολικό όγκο συναλλαγών περί τα 7,5 εκατομμύρια μετοχές, αυξάνοντας τη συνολική χρηματιστηριακή της αξία στα περίπου 495 εκατομμύρια.
Ο ρωσικός όμιλος VTB Bank ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την κυπριακή τράπεζα περί το Δεκέμβριο του 2011.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτίθεται να τοποθετήσει στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ της Marfin Popular Bank, περί το 1 δισ. ευρώ, από αδιάθετες μετοχές, με στόχο την απόκτηση του περίπου 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και επομένως και την απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο ρωσικός όμιλος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της τράπεζας στην κυπριακή αγορά.
Αντίθετα, για την αγορά της Ελλάδας η κυπριακή τράπεζα πρόκειται να αναθεωρήσει τους στόχους της, ενώ στα επιχειρησιακά της πλάνα, περιλαμβάνεται το κλείσιμο 25-30 καταστημάτων, από τα συνολικά 175 που διατηρεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Σύμφωνα με πηγές, στα σχέδια εντάσσεται και η αλλαγή του ονόματος της τράπεζας από «Marfin Popular Bank» σε «Laiki».
Η VTB Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει του ενεργητικού της το οποίο ανέρχεται σε 200 δισ. δολάρια. Ο όμιλος έχει 1.400 υποκαταστήματα, εκ των οποίων τα περίπου 1.000 είναι στη Ρωσία και τα υπόλοιπα σε 15 άλλες χώρες. Από τις συνολικές της χορηγήσεις, το 69% κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις και το 23% προς ιδιώτες και άλλες χορηγήσεις. Είναι η τράπεζα με τις περισσότερες εταιρικές καταθέσεις. Στην Κύπρο διατηρεί μία θυγατρική, τη Russian Commercial Bank. Ο όμιλος ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση και οι μετοχές του είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Μόσχας και του Λονδίνου.
Είναι η τράπεζα με τις περισσότερες εταιρικές καταθέσεις. Στην Κύπρο διατηρεί μία θυγατρική, τη Russian Commercial Bank. Ο όμιλος ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση και οι μετοχές του είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Μόσχας και του Λονδίνου.
ΔΕΠΑ
Οι προκαταρκτικές βολιδοσκοπήσεις για την πώληση της ΔΕΠΑ είχαν δείξει ενδιαφέρον από αρκετούς διεθνείς ενεργειακούς ομίλους, ενώ μόλις προχθές σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom Aλεξάντερ Μεντβέντεφ με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του ρωσικού ομίλου για τη ΔΕΠΑ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι την πρόταση θα καταθέσει η Προμηθέας Gas, η μεικτή εταιρεία της Gazprom με τον όμιλο Κοπελούζου.
Για την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που προκηρύχθηκε χθες από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δίνει προθεσμία μικρότερη του ενός μηνός, έως τις 22 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ είτε με τη σημερινή της δομή (bundled sale), δηλαδή της μητρικής εταιρείας και της 100% θυγατρικής ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται τους αγωγούς αερίου και τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα, είτε για την απόκτηση χωριστά της ΔΕΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών της στις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) και του ΔΕΣΦΑ, ύστερα από σχετικό εταιρικό μετασχηματισμό (unbundled sale).
Μέθοδος
Στην πρώτη περίπτωση θα διατεθεί το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο, ενώ στη δεύτερη θα πωληθεί ξεχωριστά το 100% της ΔΕΠΑ και ξεχωριστά το 66% του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο το 31% διατίθεται από το ελληνικό δημόσιο και το 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Και σε αυτήν την περίπτωση το Δημόσιο θα διακρατήσει το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.
Το Ταμείο αποφάσισε να δώσει τις δύο αυτές επιλογές εκτιμώντας ότι έτσι μεγιστοποιείται η δυνατότητα πώλησης της ΔΕΠΑ, καθώς μπορεί να προσελκύσει επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εταιρεία ως ενιαίο όμιλο. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέρονος πρέπει να υποβληθούν έως τις 17.00 (ώρα Βρετανίας) στις 22 Μαρτίου του 2012. Οσοι επενδυτές προεπιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές, καθώς και πρόσθετα στοιχεία που θα ζητηθούν. Μετά την αξιολόγηση των φακέλων θα κληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελευταία φάση με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Η όλη διαδικασία, με την επιλογή του νέου ιδιοκτήτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Ανάμεσα στους υποψηφίους φέρονται, επίσης, η ισπανική Gas Natural, η γαλλική Gas de France, γερμανικοί και αυστριακοί ενεργειακοί όμιλοι, καθώς και η κρατική εταιρεία αερίου του Aζερμπαϊτζάν η Socar, αυτά όμως πριν από τον αποκλεισμό του ελληνο-ιταλικού αγωγού ITGI, στον οποίο συμμετέχει η ΔΕΠΑ, από τη διεκδίκηση της μεταφοράς του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου είναι οι UBS, NM Rothschild & Sons και η Alpha Bank και νομικοί σύμβουλοι η Clifford Chance LLP και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη.
Ακίνητα
Ο κλάδος των ακινήτων είναι ο πρώτος κλάδος για τον οποίο εκφράστηκε ρωσικό επενδυτικό ενδιοαφέρον.
Ηδη από το ρπώτο εξάμηνο του 2011 υπεγράφη Πρωτόκολλο συνεργασίας το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο με την ΡωσικήΟμοσπονδία Μεσιτικών γραφείων που προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στους συμβαλλόμενους φορείς στον κτηματομεσιτικό τομέα καθώς και την διοργάνωση εκδηλώσεων και Ημερίδων σε μόνιμη βάση.
Το ενδιαφέρον, των Ρώσων επενδυτών, προκάλεσαν οι παρουσιάσεις των κατασκευαστικών έργων παραθεριστικής κατοικίας που αναπτύσσονται στις διάφορες περιοχές της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Κεντρική Ελλάδα από την εταιρία «ΛΕΒΕΝΤΗ Α.Ε.», στην Κρήτη από την «Επενδυτική Κρήτης», στην Χαλκιδική από την εταιρία «Χαντζής και ΣΙΑ Ο.Ε», στην Τζια από τον αρχιτέκτονα Χ. Βλάχο, στο Πήλιο από την εταιρία «Νέα Κτηματική Α.Ε.» και στο Λουτράκι από την «Domus Ars».
Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον για συνεργασία µε ρώσους επενδυτές στον χώρο του real estate εκδήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι όµιλοι: της Μοχλός που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότηµα του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, ο όµιλος της ΓΕΚ Τέρνα, η Προµηθέας Gas του Οµίλου Κοπελούζου, η Lamda Development του Οµίλου Λάτση, ο όµιλος J&P Development, η µεσιτική εταιρεία Aspis Real Estate και πληθώρα µικρότερων επιχειρηµατιών και µεσιτικών γραφείων.
Ηδη από το 2011 τα 20 μεγαλύτερα μεσιτικά γραφεία αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.
Πρόκειται για γραφεία, τα οποία ειδικεύονται στην πώληση εξοχικών κατοικιών και τουριστικών ακινήτων της Μεσογείου στη ρωσική αγορά βρίσκονται στη χώρα μας αναζητώντας νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων για τους Ρώσους επενδυτές. Ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι τριών μεγάλων γραφείων, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Κέρκυρα, αλλά και στην Κρήτη.
Το ένα γραφείο μάλιστα έκλεισε για λογαριασμό ρωσικού επιχειρηματικού ομίλου μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα, με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα. Ο ίδιος όμιλος αναζητά και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί της Καλυψώς, αφού η Κέρκυρα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων.
Στην Κύρκυρα διοργανώθηκε και ημερίδα με τίτλο: «Νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων για τους Ρώσους επενδυτές». Κρήτη, Χαλκιδική, Αττική και Αθήνα, Ρόδος, Πελοπόννησος και Κεντρική Ελλάδα είναι οι περιοχές, στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον τους.
Φίλιππος Πετσάλνικος
Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε χθες με μέλη της Επιτροπής Ορυκτού Πλούτου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Συμβουλίου Ομοσπονδίας (Άνω Βουλής) της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας που επισκέπτονται επίσημα τη χώρα μας.
O κ. Πετσάλνικος, τόνισε «οι σχέσεις μας στον τομέα της ενέργειας έχουν στρατηγική σημασία και για τον λόγο αυτό οι κυβερνήσεις μας έχουν συστήσει μια κοινή ομάδα ενεργειακής συνεργασίας, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες των χωρών μας, προκειμένου η συνεργασία μας να γίνει πιο αποτελεσματική».
Για την Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream καθώς και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη αποτελούν πρώτες προτεραιότητες. «Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα ενισχύσουν τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα προσελκύσουν επιπρόσθετες επενδύσεις και θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης όλης της χώρας», τόνισε ο κ. Πετσάλνικος. Ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες επιδόσεις, με έμφαση στον τουρισμό, στα ελληνικά προϊόντα και αλλού, τα οποία, όπως είπε, πρωτοστατούν στη ρωσική αγορά. Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε την παγκόσμια σημασία που έχει η προστασία του Περιβάλλοντος και το καθήκον όλων των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και των πολιτών να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα αυτό.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Νικολάι Κοσάρεβ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις μεταφορές, στον ενεργειακό τομέα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας ιδιαίτερα την απορρόφηση κατά 95% της παραγωγής γούνας στην Ελλάδα. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα ξεπεράσει την κρίση. Στο σημείο αυτό ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη συμβολή της Ρωσίας στην προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αναφέρθηκε στις θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός προκειμένου να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Ρωσίας της Βουλής των Ελλήνων κ. Σίμος Κεδίκογλου.
Κύπρος
Ενόψει και του δεύτερου γύρου αδειοδότησης τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος Χριστόφιας, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας θα επιδείξουν ενδιαφέρον και θα εξετάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στην Κύπρο.
Σε χαιρετισμό του, στο επιχειρηματικό και επενδυτικό φόρουμ Ρωσίας-Κύπρου, στη Λεμεσό, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία επενεργεί ως καταλύτης στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
Επισήμανε, επίσης, ότι «η Κύπρος αποτελεί έναν αξιοζήλευτο διεθνή επιχειρηματικό κόμβο για τους Ρώσους επιχειρηματίες, όπως καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί ραγδαία, τα τελευταία χρόνια».
Στόχος της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι να προσφέρει στις ρωσικές εταιρείες, που επιδιώκουν να αναπτύξουν δράση σε διεθνείς αγορές, έναν αξιόπιστο προορισμό, μέσω του οποίου μπορούν να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νήσου, προς όφελός τους.
Σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα, «έχει έναν ασφαλή και αξιόπιστο εταίρο, στον οποίο μπορεί να βασιστεί για την υλοποίηση των διεθνών στρατηγικών της σχεδίων», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη στην περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.
Μαρίνα Πρωτονοταρίου
VTB Bank
Χθες η είδηση της πρότασης του δεύτερου μεγαλύτερου ρωσικού τραπεζικού ομίλου VTB Bank OJSC, για την εξαγορά ποσοστού, το οποίο θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον την καταστατική μειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin Popular Bank, στην οποία προτίθενται να επενδύσουν 1 δισ. ευρώ έδειξε τη δυναμική και την αμεσότητα των ρώσων επενδυτών, για τους οποίους η ανάπτυξη στην Κύπρο αποτελεί προτεραιότητα.
Οι πληροφορίες που φέρουν την τράπεζα να εξαγοράζεται, ώθησαν τη μετοχή της Marfin Popular Bank κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε άνοδο 27,27%, με συνολικό όγκο συναλλαγών περί τα 7,5 εκατομμύρια μετοχές, αυξάνοντας τη συνολική χρηματιστηριακή της αξία στα περίπου 495 εκατομμύρια.
Ο ρωσικός όμιλος VTB Bank ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την κυπριακή τράπεζα περί το Δεκέμβριο του 2011.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτίθεται να τοποθετήσει στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ της Marfin Popular Bank, περί το 1 δισ. ευρώ, από αδιάθετες μετοχές, με στόχο την απόκτηση του περίπου 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και επομένως και την απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο ρωσικός όμιλος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της τράπεζας στην κυπριακή αγορά.
Αντίθετα, για την αγορά της Ελλάδας η κυπριακή τράπεζα πρόκειται να αναθεωρήσει τους στόχους της, ενώ στα επιχειρησιακά της πλάνα, περιλαμβάνεται το κλείσιμο 25-30 καταστημάτων, από τα συνολικά 175 που διατηρεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Σύμφωνα με πηγές, στα σχέδια εντάσσεται και η αλλαγή του ονόματος της τράπεζας από «Marfin Popular Bank» σε «Laiki».
Η VTB Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει του ενεργητικού της το οποίο ανέρχεται σε 200 δισ. δολάρια. Ο όμιλος έχει 1.400 υποκαταστήματα, εκ των οποίων τα περίπου 1.000 είναι στη Ρωσία και τα υπόλοιπα σε 15 άλλες χώρες. Από τις συνολικές της χορηγήσεις, το 69% κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις και το 23% προς ιδιώτες και άλλες χορηγήσεις. Είναι η τράπεζα με τις περισσότερες εταιρικές καταθέσεις. Στην Κύπρο διατηρεί μία θυγατρική, τη Russian Commercial Bank. Ο όμιλος ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση και οι μετοχές του είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Μόσχας και του Λονδίνου.
Είναι η τράπεζα με τις περισσότερες εταιρικές καταθέσεις. Στην Κύπρο διατηρεί μία θυγατρική, τη Russian Commercial Bank. Ο όμιλος ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση και οι μετοχές του είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Μόσχας και του Λονδίνου.
ΔΕΠΑ
Οι προκαταρκτικές βολιδοσκοπήσεις για την πώληση της ΔΕΠΑ είχαν δείξει ενδιαφέρον από αρκετούς διεθνείς ενεργειακούς ομίλους, ενώ μόλις προχθές σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom Aλεξάντερ Μεντβέντεφ με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του ρωσικού ομίλου για τη ΔΕΠΑ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι την πρόταση θα καταθέσει η Προμηθέας Gas, η μεικτή εταιρεία της Gazprom με τον όμιλο Κοπελούζου.
Για την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που προκηρύχθηκε χθες από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δίνει προθεσμία μικρότερη του ενός μηνός, έως τις 22 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ είτε με τη σημερινή της δομή (bundled sale), δηλαδή της μητρικής εταιρείας και της 100% θυγατρικής ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται τους αγωγούς αερίου και τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα, είτε για την απόκτηση χωριστά της ΔΕΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών της στις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) και του ΔΕΣΦΑ, ύστερα από σχετικό εταιρικό μετασχηματισμό (unbundled sale).
Μέθοδος
Στην πρώτη περίπτωση θα διατεθεί το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο, ενώ στη δεύτερη θα πωληθεί ξεχωριστά το 100% της ΔΕΠΑ και ξεχωριστά το 66% του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο το 31% διατίθεται από το ελληνικό δημόσιο και το 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Και σε αυτήν την περίπτωση το Δημόσιο θα διακρατήσει το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.
Το Ταμείο αποφάσισε να δώσει τις δύο αυτές επιλογές εκτιμώντας ότι έτσι μεγιστοποιείται η δυνατότητα πώλησης της ΔΕΠΑ, καθώς μπορεί να προσελκύσει επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εταιρεία ως ενιαίο όμιλο. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέρονος πρέπει να υποβληθούν έως τις 17.00 (ώρα Βρετανίας) στις 22 Μαρτίου του 2012. Οσοι επενδυτές προεπιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές, καθώς και πρόσθετα στοιχεία που θα ζητηθούν. Μετά την αξιολόγηση των φακέλων θα κληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελευταία φάση με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Η όλη διαδικασία, με την επιλογή του νέου ιδιοκτήτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Ανάμεσα στους υποψηφίους φέρονται, επίσης, η ισπανική Gas Natural, η γαλλική Gas de France, γερμανικοί και αυστριακοί ενεργειακοί όμιλοι, καθώς και η κρατική εταιρεία αερίου του Aζερμπαϊτζάν η Socar, αυτά όμως πριν από τον αποκλεισμό του ελληνο-ιταλικού αγωγού ITGI, στον οποίο συμμετέχει η ΔΕΠΑ, από τη διεκδίκηση της μεταφοράς του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου είναι οι UBS, NM Rothschild & Sons και η Alpha Bank και νομικοί σύμβουλοι η Clifford Chance LLP και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη.
Ακίνητα
Ο κλάδος των ακινήτων είναι ο πρώτος κλάδος για τον οποίο εκφράστηκε ρωσικό επενδυτικό ενδιοαφέρον.
Ηδη από το ρπώτο εξάμηνο του 2011 υπεγράφη Πρωτόκολλο συνεργασίας το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο με την ΡωσικήΟμοσπονδία Μεσιτικών γραφείων που προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στους συμβαλλόμενους φορείς στον κτηματομεσιτικό τομέα καθώς και την διοργάνωση εκδηλώσεων και Ημερίδων σε μόνιμη βάση.
Το ενδιαφέρον, των Ρώσων επενδυτών, προκάλεσαν οι παρουσιάσεις των κατασκευαστικών έργων παραθεριστικής κατοικίας που αναπτύσσονται στις διάφορες περιοχές της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Κεντρική Ελλάδα από την εταιρία «ΛΕΒΕΝΤΗ Α.Ε.», στην Κρήτη από την «Επενδυτική Κρήτης», στην Χαλκιδική από την εταιρία «Χαντζής και ΣΙΑ Ο.Ε», στην Τζια από τον αρχιτέκτονα Χ. Βλάχο, στο Πήλιο από την εταιρία «Νέα Κτηματική Α.Ε.» και στο Λουτράκι από την «Domus Ars».
Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον για συνεργασία µε ρώσους επενδυτές στον χώρο του real estate εκδήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι όµιλοι: της Μοχλός που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότηµα του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, ο όµιλος της ΓΕΚ Τέρνα, η Προµηθέας Gas του Οµίλου Κοπελούζου, η Lamda Development του Οµίλου Λάτση, ο όµιλος J&P Development, η µεσιτική εταιρεία Aspis Real Estate και πληθώρα µικρότερων επιχειρηµατιών και µεσιτικών γραφείων.
Ηδη από το 2011 τα 20 μεγαλύτερα μεσιτικά γραφεία αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.
Πρόκειται για γραφεία, τα οποία ειδικεύονται στην πώληση εξοχικών κατοικιών και τουριστικών ακινήτων της Μεσογείου στη ρωσική αγορά βρίσκονται στη χώρα μας αναζητώντας νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων για τους Ρώσους επενδυτές. Ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι τριών μεγάλων γραφείων, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Κέρκυρα, αλλά και στην Κρήτη.
Το ένα γραφείο μάλιστα έκλεισε για λογαριασμό ρωσικού επιχειρηματικού ομίλου μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα, με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα. Ο ίδιος όμιλος αναζητά και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί της Καλυψώς, αφού η Κέρκυρα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων.
Στην Κύρκυρα διοργανώθηκε και ημερίδα με τίτλο: «Νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων για τους Ρώσους επενδυτές». Κρήτη, Χαλκιδική, Αττική και Αθήνα, Ρόδος, Πελοπόννησος και Κεντρική Ελλάδα είναι οι περιοχές, στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον τους.
Φίλιππος Πετσάλνικος
Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε χθες με μέλη της Επιτροπής Ορυκτού Πλούτου & Προστασίας Περιβάλλοντος του Συμβουλίου Ομοσπονδίας (Άνω Βουλής) της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας που επισκέπτονται επίσημα τη χώρα μας.
O κ. Πετσάλνικος, τόνισε «οι σχέσεις μας στον τομέα της ενέργειας έχουν στρατηγική σημασία και για τον λόγο αυτό οι κυβερνήσεις μας έχουν συστήσει μια κοινή ομάδα ενεργειακής συνεργασίας, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες των χωρών μας, προκειμένου η συνεργασία μας να γίνει πιο αποτελεσματική».
Για την Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream καθώς και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη αποτελούν πρώτες προτεραιότητες. «Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα ενισχύσουν τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα προσελκύσουν επιπρόσθετες επενδύσεις και θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης όλης της χώρας», τόνισε ο κ. Πετσάλνικος. Ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες επιδόσεις, με έμφαση στον τουρισμό, στα ελληνικά προϊόντα και αλλού, τα οποία, όπως είπε, πρωτοστατούν στη ρωσική αγορά. Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε την παγκόσμια σημασία που έχει η προστασία του Περιβάλλοντος και το καθήκον όλων των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και των πολιτών να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα αυτό.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Νικολάι Κοσάρεβ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις μεταφορές, στον ενεργειακό τομέα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας ιδιαίτερα την απορρόφηση κατά 95% της παραγωγής γούνας στην Ελλάδα. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα ξεπεράσει την κρίση. Στο σημείο αυτό ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη συμβολή της Ρωσίας στην προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αναφέρθηκε στις θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός προκειμένου να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Ρωσίας της Βουλής των Ελλήνων κ. Σίμος Κεδίκογλου.
Κύπρος
Ενόψει και του δεύτερου γύρου αδειοδότησης τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος Χριστόφιας, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας θα επιδείξουν ενδιαφέρον και θα εξετάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στην Κύπρο.
Σε χαιρετισμό του, στο επιχειρηματικό και επενδυτικό φόρουμ Ρωσίας-Κύπρου, στη Λεμεσό, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία επενεργεί ως καταλύτης στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
Επισήμανε, επίσης, ότι «η Κύπρος αποτελεί έναν αξιοζήλευτο διεθνή επιχειρηματικό κόμβο για τους Ρώσους επιχειρηματίες, όπως καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί ραγδαία, τα τελευταία χρόνια».
Στόχος της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι να προσφέρει στις ρωσικές εταιρείες, που επιδιώκουν να αναπτύξουν δράση σε διεθνείς αγορές, έναν αξιόπιστο προορισμό, μέσω του οποίου μπορούν να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νήσου, προς όφελός τους.
Σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα, «έχει έναν ασφαλή και αξιόπιστο εταίρο, στον οποίο μπορεί να βασιστεί για την υλοποίηση των διεθνών στρατηγικών της σχεδίων», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη στην περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.
Μαρίνα Πρωτονοταρίου