Ο λόγος αφορά στα υπό διαπραγμάτευση νέα ελληνικά ομόλογα, τα οποία προέκυψαν από το «κούρεμα» των παλιών.
Από την άλλη πλευρά, όμως, κοινή είναι η εκτίμηση ότι «κρύβουν και μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο». Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σύντομα και σε νέο PSI, για να καταστήσει το χρέος της πραγματικά βιώσιμο, οπότε και τα νέα ομόλογα, συντόμως, θα περάσουν στην κατηγορία των παλιών. Με απώλειες.
Ως γνωστόν, το πρώτο «κούρεμα» στοίχισε στους διαχειριστές των 75% της αξίας των ομολόγων που είχαν στο χαρτοφυλάκιο τους. Και το ερώτημα που διατυπώνουν είναι: πόσο θα στοιχίσει το δεύτερο;
Αυτή η εμπειρία – του πρώτου PSI– είναι που καθιστά τα νέα ομόλογα εξίσου …αποκρουστικά με τα παλιά, με αποτέλεσμα να μην τα πλησιάζει κανείς. Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν κατακόρυφα, γεγονός το οποίο αποδίδεται όμως περισσότερο σε εξωγενείς παράγοντες. Κυρίως, στη μεγάλη νευρικότητα που αρχίζει να επικρατεί στις αγορές, σχετικά με την επόμενη μέρα της ισπανικής οικονομίας.
Στη Μαδρίτη το επιτόκιο δανεισμού έφτασε ξανά στα επίπεδα του 5,5%, τα spreads του 10ετούς ομολόγου ξεκίνησαν μια νέα κούρσα κι όλοι, κυρίως σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη, αναρωτιούνται πού θα σταματήσει.
Όπως είναι φυσικό, αυτή η ανησυχία έχει αντίκτυπο παντού και όχι μόνο στην Αθήνα. Ήδη η Ρώμη ζητά την άμεση λήψη μέτρων, έτσι ώστε να μην ενεργοποιηθεί το φαινόμενο του ντόμινο και η κρίση των επιτοκίων περάσει και στην Ιταλία, που μόλις τώρα κατόρθωσε να σταθεροποιήσει κάπως την κατάσταση.