Η ...κολασμένη εβδομάδα για το PSI - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η ...κολασμένη εβδομάδα για το PSI

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με «κούρεμα» περί το 74,2% στην καθαρή παρούσα αξία (PSI).

Με την επιτυχή ολοκλήρωσή του, δηλαδή με την...
επίτευξη αυξημένης συμμετοχής, θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. «Στις 12-14 Μαρτίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας και θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση στα μέσα Μαρτίου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εως τις 10 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI+» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «αναμένουμε σημαντική και επαρκή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». Και ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε βεβαιότητα για την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας και είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια θετική δυναμική».

Σχετικά με το PSI, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσφορά προς τους ιδιώτες πιστωτές έχει πολλά ελκυστικά στοιχεία και εκτίμησε πως η συμμετοχή θα είναι ικανοποιητική, αποφεύγοντας να κάνει σαφή πρόβλεψη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αν αποδειχθεί το αντίθετο, τότε θα γίνουν ενέργειες ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη στις 21.00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης, κλείνει το βιβλίο προσφορών και το ελληνικό Δημόσιο θα έχει ακριβή εικόνα για το ύψος της εθελοντικής συμμετοχής. Οπως προκύπτει από την πρόσκληση ενδιαφέροντος, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών είναι κάτω του 75%, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην ανταλλαγή με τους όρους του PSI και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Σε περίπτωση που η συμμετοχή κινηθεί μεταξύ 75-90%, η ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές της, θα κληθεί να λάβει πολιτική απόφαση που θα αφορά στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης της «ρήτρας συλλογικής δράσης» (CACs) για το εναπομείναν ποσοστό, ενώ παράλληλα διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόσει τους όρους του PSI για τους εθελοντές ιδιώτες επενδυτές.

Ανω του 90% κρίνεται ικανοποιητική η συμμετοχή, αν και το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να εξασκήσει τα CACs για το υπόλοιπο ποσοστό που δεν προσήλθε εθελοντικά. Ωστόσο, τα CACs ενεργοποιούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), γεγονός που απεύχονται κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα κινδυνέψουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τις μαζικές εκδόσεις που έχουν προβεί.

Η Διεθνής Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), έπειτα από αίτημα, απεφάνθη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός και επομένως δεν συνεπάγεται καταβολή των ασφαλίστρων κινδύνου. Ενδέχεται, ωστόσο, να χρειαστεί να το εξετάσει εκ νέου, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η ονομαστική αξία του συνόλου των κρατικών ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο ανέρχεται σε 177,31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 60 δισ. ευρώ διατηρούνται στα χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών και εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει με κάθε μέσο την προσέλκυση των υπόλοιπων περίπου 58 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Τα υπόλοιπα ομόλογα συνολικής αξίας 28,27 δισ. ευρώ θα αντιμετωπιστούν ξεχωριστά για κάθε κατηγορία σε δεύτερη φάση, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν για την ανταλλαγή θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και θα ενσωματώνουν ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), σε περίπτωση ανάγκης υλοποίησης νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ελληνικό Δημόσιο
Η χώρα θα λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της κεφάλαια ύψους 164 δισ. ευρώ (130 δισ. ευρώ το β' πακέτο στήριξης, πλέον 34 δισ. ευρώ που υπολείπονται από την πρώτη χορήγηση δανείου). Εχουν επίσης υπολογιστεί 12 δισ. ευρώ έσοδα από την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, γεγονός που αυξάνει το σύνολο της χρηματοδότησης σε 176 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει καταρτιστεί προκειμένου να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση έως το τέλος του 2014. Το 2015 η Ελλάδα θα κληθεί ή να πάρει 3η χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους της (εφόσον θα έχει υλοποιήσει το νέο Μνημόνιο), ή να βγει στις αγορές, ή να προχωρήσει σε δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες θα είναι σημαντική, καθώς οι ζημίες έχουν περίπου υπολογιστεί στα, συνολικά, 23 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το δανειακό πρόγραμμα έχουν προβλεφθεί περί τα 50 δισ. ευρώ που θα διαθέτει το Ταμείο Χρηματο?πιστωτικής Σταθερότητας για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σύμφωνα με πηγές, την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει τους τραπεζίτες για τους συγκεκριμένους όρους με τους οποίους θα εγγράψουν τις ζημίες από τα κρατικά ομόλογα και θα γίνει η αποτίμηση των συνολικών ζημιών για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα εγγράψουν ζημίες περί τα 12 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει το πώς θα καλύψει την εν λόγω «τρύπα» που δημιουργείται και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους συνταξιούχους. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να τους παραχωρηθούν ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου προς αξιοποίηση


Ελένη Κομίνη
Εθνος
Bookmark and Share