Επικράτηση ατομικών συμβάσεων και μειώσεις έως 35% στους μισθούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Επικράτηση ατομικών συμβάσεων και μειώσεις έως 35% στους μισθούς

 
Η πραγματική εικόνα στην αγορά ξεπερνά και τις πιο σκληρές προτάσεις της Τρόικας.



 Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2012 και μόλις 45 ημέρες από την υπογραφή του Μνημονίου 2, σύμφωνα με στοιχεία που είναι υποχρεωμένες να κοινοποιούν στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) οι επιχειρήσεις, οι μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα φθάνουν έως και 35%.
Αυτό που επιδιώκουν...    ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και κυβέρνηση, το πέτυχε με τον πλέον σκληρό τρόπο η ύφεση στην πραγματική οικονομία. Προτροπές σαν αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, για μείωση του κόστους εργασίας κατά 15%, φαντάζουν… εκτός πραγματικότητας. Οι μισθοί στην πράξη προσεγγίζουν πλέον αυτούς της Βουλγαρίας, ενώ φαίνεται πως οι μειώσει επιβάλλονται με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ έχουν κοινοποιηθεί 171 επιχειρησιακές και χιλιάδες ατομικές συμβάσεις για συνολικά 40.000 εργαζόμενους, οι οποίοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται από 13,3% έως και 35%.

Βάσει των στοιχείων, το πρώτο τρίμηνο του έτους και κυρίως το διάστημα από τις 14/2/2012 έως τις 31/3/2012, υπεγράφησαν 171επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών μεσοσταθμικά 22,35%. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μειώσεις ξεπερνούν το… μνημονιακό 22%.

Αλλά και οι μεμονωμένες μειώσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Συνολικά, 33.133 άτομα σε 7.825 επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται από 17,5% έως και 28% (μ.ο. 22%).

Μείωση μισθών, ακόμη και κατά 60%, έχουν υποστεί μόνο το τελευταίο τρίμηνο και χιλιάδες εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν, όχι πάντα με τη θέλησή τους, να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συμβάσεις που από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής, αυξήθηκαν μέσα σε δύο χρόνια κατά 346,85%. Αντίστοιχα, οι συμβάσεις που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής απασχόληση παρουσίασαν αύξηση 1.253,11% (από 514 το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε 11922 το αντίστοιχο διάστημα του 2012).

Δραματική είναι η αύξηση των μετατροπών σε εκ περιτροπής εργασία με διευθυντικό δικαίωμα. Από 40 συμβάσεις το 2012, 4.224 το 2012 μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη (ήτοι αύξηση 10460%).

Και μάλιστα, από τους εργαζόμενους που είδαν τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται σε εκ περιτροπής, σχεδόν οι μισοί (54,44%) οδηγήθηκαν σε εβδομαδιαία εργασία 4 ημερών. Πολλοί (10,89%) αναγκάστηκαν σε εργασία 2 ημερών.

Ακόμη και στην περίπτωση των λιγοστών νέων προσλήψεων, οι ευέλικτες και φθηνές μορφές απασχόλησης επικράτησαν. Από το σύνολο των προσληφθέντων με εκ περιτροπής απασχόληση, ένα 12,4% δουλεύει 1 ημέρα την εβδομάδα!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι η ανεξέλεγκτη πορεία της ανασφάλιστης μαύρης εργασίας. Καθώς η ύφεση «δουλεύει» σιωπηρά και υπόγεια, στην ήδη κατακερματισμένη αγορά εργασίας, μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει και η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, περισσότεροι από 3 στους 10 εργαζόμενους παραμένουν – φαντάσματα. Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα, το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει στόχο τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, με στόχο την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Αντ’ αυτού, η μαύρη εργασία αυξήθηκε.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη, το ΣΕΠΕ εξακολουθεί να διενεργεί τακτικούς ελέγχους, με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Οι έλεγχοι που διενεργούνται από μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ όπου απαιτείται, είναι δειγματοληπτικοί στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, ήτοι: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Παροχή υπηρεσιών Νοσηλευτριών, επιχειρήσεις φασόν.

Ρ.Σαλιούρου
Bookmark and Share