Βουλιάζει στις ζημιές η ΔΕΗ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Βουλιάζει στις ζημιές η ΔΕΗ

Παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων και τις μειώσεις των αποδοχών,,

Στο κόκκινο έχει περάσει η ΔΕΗ που, παρά τις περυσινές αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά και τις μειώσεις των αποδοχών, ανακοίνωσε ζημιές 148,9 εκατ. ευρώ για το 2011 έναντι κερδών 557,9 εκατ. το 2010, δείγμα της προβληματικής...
τροχιάς στην οποία έχει εισέλθει.


Πρόκειται για ποσοστό μείωσης 126,7% στα αποτελέσματά της, καθώς οι ζημιές είναι πολύ υψηλότερες από τα 100 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ο πρόεδρός της Α. Ζερβός επικαλέστηκε τη μείωση της συνολικής ζήτησης, τον ανταγωνισμό σε χονδρεμπορική - λιανική (πέρυσι λειτουργούσαν ακόμη οι εταιρείες Energa - Hellas Power), την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, τους φόρους που επιβλήθηκαν σε αυτά, καθώς και τις λιγοστές βροχοπτώσεις που είχαν ως συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή των φθηνών υδροηλεκτρικών μονάδων.


Παρά τις φετινές αυξήσεις στα τιμολόγια, επανέρχεται στο θέμα ζητώντας να συνδεθεί η αγορά χονδρικής με τα τιμολόγια λιανικής. «Το ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η εταιρεία και η ρυθμιζόμενη τιμολογιακή πολιτική συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να παρεμποδίζουν τη διασύνδεση της χονδρεμπορικής αγοράς με αυτήν της λιανικής, με αποτέλεσμα η αύξηση του κόστους παραγωγής να επιδρά αρνητικά κατά άμεσο τρόπο στην προοπτική κερδοφορίας της εταιρείας», υποστηρίζει ο κ. Ζερβός.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2013 τα οικιακά τιμολόγια - πλην κάποιων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού - απελευθερώνονται, δηλαδή τις αυξήσεις θα τις καθορίζει η ΔΕΗ και όχι η κυβέρνηση όπως σήμερα.


Προβληματική τροχιά. Η γενικότερη πορεία της επιχείρησης σηματοδοτεί την επιστροφή της στην προ τριετίας κατάσταση καθώς η ΔΕΗ είχε να περάσει στο κόκκινο από το 2008 επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου, όταν είχε γράψει ζημιές - ρεκόρ της τάξης των 306 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή δύσκολα θα ανατραπεί το 2012, πόσω μάλλον όταν το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών της επιχείρησης αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Στο πρώτο δίμηνο του έτους παρατηρείται γεωμετρική αύξηση κατά 280 εκατ. ευρώ των ανεξόφλητων λογαριασμών, που πλέον έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ έναντι 819 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2011.
Bookmark and Share