Στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων θα λογοδοτεί, από αύριο, η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος, μέχρι σήμερα, είχε απευθείας επαφή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Με τον τρόπο αυτόν, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης αναφέρεται στην κοινοτική αρχή, η οποία είναι... υπεύθυνη όχι μόνο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν την Ελλάδα. Η επίσημη εξήγηση είναι ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις και να προχωρούν οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί εντός και εκτός μνημονίου.
Εμπλουτισμός προσώπων
Ανεπίσημα, όμως, φαίνεται ότι το ανοικτό θέμα της μόνιμης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να παίρνει το δρόμο του. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κοινοτικά στελέχη, μπορεί να ακολουθήσει και ένα δεύτερο «κύμα» ανασχηματισμού της ομάδας, αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους, με αλλαγές και εμπλουτισμό προσώπων που έχουν έδρα την Αθήνα.
Προς το παρόν, δημοσιονομικά, μέσω της τρόικας, και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, μέσω της Ομάδας Δράσης, θα εποπτεύονται από την ίδια αρχή στην καρδιά της Ε.Ε. Ο κ. Ρεν θα αναπτύξει ένα δεύτερο σκέλος, αυτό της γνωστής τρόικας, που θα πρέπει (σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου) να επεκτείνει τη συνεχή παρουσία της στην Αθήνα. για να ελέγχει την υλοποίηση του μνημονίου και να ζητεί -αν χρειάζονται- πρόσθετες παρεμβάσεις.
Οι αποφάσεις είναι «φρέσκες» και ο τρόπος που θα δεθεί η ομάδα στο σκέλος της βοήθειας και του ελέγχου θα δοκιμασθεί στην πράξη τον επόμενο μήνα σε Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα: αν η νέα κυβέρνηση συγκροτηθεί χωρίς χρονοτριβή, τότε αναμένεται η κάθοδος, το τελευταίο 10ήμερο του μήνα, επισήμως για επαφές γνωριμίας. Επειτα από κάποιες ημέρες, θα ακολουθήσει ο επίσημος και ιδιαίτερα κρίσιμος έλεγχος: θα ζητηθούν τα νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά και απολογισμός όλων των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.
Παράλληλα, θα έρθει στην Αθήνα και ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ για τεχνική βοήθεια σε πολλά πεδία, στα οποία η τρόικα ζητεί παρεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα, που ξεκίνησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έχει δύο κυρίως καθήκοντα: την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το συντονισμό της τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση του μνημονίου σε συγκεκριμένους τομείς.
Αξίζει να υπενθυμίσει κανείς ότι η Ομάδα Δράσης ξεκίνησε το έργο της στην Ελλάδα, με πρώτη αποστολή την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αργότερα, το πεδίο δράσης επεκτάθηκε στη σύνταξη και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και, ειδικότερα, τη μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά και της είσπραξης των δημόσιων εσόδων. Μάλιστα, συμμετέχει μαζί με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην προσπάθεια περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου, ενώ παρέχει βοήθεια και στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Τεχνογνωσία για περικοπές
Επίσης, με επιμέρους ομάδες δίνει τεχνογνωσία στις περικοπές στη δημόσια υγεία, τη διοικητική μεταρρύθμιση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αγορά εργασίας, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις. Οι ανάγκες και τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα εξελίσσονται ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες ή με νέους στόχους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν ορισμένοι τομείς, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση ή οι ελληνικές υπηρεσίες έρχονται αντιμέτωπες με προκλήσεις, για τις οποίες μπορεί να είναι απαραίτητη η τεχνική βοήθεια, με βάση και την πρόοδο των συζητήσεων που γίνονται κατά τις επισκέψεις που κάνει ο κ. Ράιχενμπαχ στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, από τις ελληνικές αρχές έχει ζητηθεί η συνδρομή για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου που θεωρείται βασικό για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού κύματος προς την ελληνική οικονομία. Τα στελέχη της Ομάδας Δράσης θα ασχοληθούν και με το θέμα της παρακολούθησης και της εποπτείας των κρατικών ενισχύσεων: έπειτα από συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, μπορεί να υπάρχει πεδίο βελτίωσης της ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίζει και να κοινοποιεί μέτρα κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα διευκολύνεται μόνο η συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά και η ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη χρήση δικαιολογημένων κινήτρων, με βάση αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου
Τάσος Δασόπουλος