Ριζικές αλλαγές στην οργάνωση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα με προτάσεις για την ένταξη όλων των Ελλήνων στον ΕΟΠΠΥ, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αλλαγή του συστήματος αμοιβών των γιατρών υποδεικνύει η τρόικα στην κυβέρνηση.
Μεταξύ αυτών και η πρόταση-σοκ νομιμοποίηση στο φακελάκι για να... περιοριστούν οι λίστες αναμονής κυρίως στα χειρουργεία, που στην ουσία ζητά να εξεταστεί εκ νέου το σύστημα αμοιβής των γιατρών και να ενσωματωθεί σε αυτήν η συμμετοχή του ιδιώτη!
Στην έκθεση της «τεχνικής βοήθειας για την υγειονομική περίθαλψη» το περίφημο σχέδιο Carone στο οποίο στηρίζεται η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, οι τεχνοκράτες είναι ωμοί στις διαπιστώσεις.
Με στόχο τον συμβιβασμό συμφερόντων μεταξύ όλων των κρίκων της αλυσίδας της Υγείας, οι αλλαγές δεν προβλέπουν να κοπούν οι αμοιβές και τα δώρα των γιατρών αλλά στοχεύουν στη μείωση των δαπανών Υγείας και κυρίως των φαρμάκων στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Οι δανειστές στην σχετική τους έκθεση για την υγειονομική περίθαλψη κάνουν τις εξής «συστάσεις»-προτάσεις:
- Άμεση αξιολόγηση του παραγόμενου έργου αναδρομικά
- Πραγματική συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομείων ή αλλαγή του ρόλου τους
- Καθορισμός υγειονομικών αναγκών κάθε περιφέρειας και δομών αναφοράς στις δαπανηρές ασθένειες
- Άμεση ανακατανομή προσωπικού
- Καθολική, υποχρεωτική εφαρμογή αναλυτικής λογιστικής
- Έλεγχο στις λίστες αναμονής με έμφαση στις χειρουργικές ειδκότητες
- Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του έργου των κλινικών
- Πληροφόρηση και καθοδήγηση των ασθενών για τις εναλλακτικές δυνατότητες στην ίδια περιφέρεια.
Σήμερα η λειτουργία του ΕΣΥ στοιχίζει πάνω από 10 δισ. ευρώ και καλύπτεται από το ένα τρίτο από τις εισφορές των ασφαλισμένων και κατά δύο τρίτα από τον προϋπολογισμό.
Πηγή: Βήμα της Κυριακής