"Εθισμένοι στο όπιο οι Έλληνες" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

"Εθισμένοι στο όπιο οι Έλληνες"

Ως έναν ασθενή στον οποίο χορηγείται όπιο, παθαίνει εθισμό και εξακολουθεί να του χορηγείται όπιο παρουσίασε το «δίλημμα» της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν σε διάλεξή του στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στη Βιέννη, συμπληρώνοντας πως δεν καταλαβαίνει «γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε ακόμη δέκα χρόνια και έπειτα να βρεθούμε και πάλι στην αρχή».




Παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα, ο γνωστός για τις...  αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του οικονομολόγος τάχτηκε σαφώς κατά της διαιώνισης της τροφοδοσίας του «Club Med», όπως αποκαλεί υποτιμητικά τις νοτιοευρωπαΐκές χώρες.

Επισήμανε συγχρόνως πως δεν πιστεύει ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία μπορούν να μειώσουν το χρέος τους παραμένοντας στο ευρώ, ενώ ειδικά για την Ισπανία ανέφερε πως «ακόμη πολλά μας περιμένουν».

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν θεωρεί ότι η Ευρωζώνη προκάλεσε η ίδια την κρίση από την οποία τώρα πλήττεται, διότι πριν από την καθιέρωση του ευρώ, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία αντιστάθμιζαν την ελλιπή ανταγωνιστικότητά τους με μαζικές υποτιμήσεις, ενώ όποιος αγόραζε τότε ελληνικά ομόλογα εισέπραττε ως και 25% τόκους, καθώς αυτά θεωρούνταν υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, με το ευρώ αυτοί οι κίνδυνοι ξαφνικά εξαλείφθηκαν, οι χώρες έλαβαν φτηνό χρήμα και άρχισε το «πάρτι», με τους Ελληνες -όπως λέει- να αυξάνουν ξαφνικά το βιοτικό τους επίπεδο, τους μισθούς και τις τιμές να ανεβαίνουν και στην Ισπανία να ανθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, χρηματοδοτούμενη με φθηνό χρήμα από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την άποψή του, το θεμελιώδες πρόβλημα της ελλιπούς ανταγωνιστικότητας καλυπτόταν επί δέκα χρόνια λόγω του ευρώ, τώρα όμως αποκαλύπτεται η αλήθεια και αυτό το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, μπορεί να οδηγήσει και ίσως τελικά οδηγήσει στην κατάρρευση της Ευρωζώνης, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι το σύστημα του ευρώ απειλείται να τιναχτεί στον αέρα και πως απλώς αυτό γίνεται σε αργό ρυθμό.

Ασκώντας κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το ότι ζητά ολοένα και λιγότερες εγγυήσεις κατά την αναχρηματοδότηση των κρατών, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν ανέφερε ως αιτία, το γεγονός, όπως είπε, ότι στη διοίκηση της ΕΚΤ οι χώρες του «Club Med», υπό τη γαλλική καθοδήγηση, διαθέτουν ένα ποσοστό 70% των ψήφων.

Κατά των επιθέσεων του γερμανού οικονομολόγου κατά του ευρώ τοποθετήθηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε αρκετοί από τους συμμετέχοντες, όπως το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Αυστριακή Γκερτρούντε Τούμπελ Γκουγκερέλ, η οποία αντέταξε ότι καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να τυπώσει ούτε ένα ευρώ χωρίς την έγκριση της ΕΚΤ. Η ίδια δήλωσε ότι πιστεύει σε μια αντιμετώπιση του χρέους των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, εφόσον εφαρμοστούν τα πακέτα λιτότητας.

Αλλά και ο αυστριακός οικονομολόγος Μίχαελ Λάντεσμαν, του διάσημου Βιεννέζικου Ινστιτούτου Οικονομικών Συγκρίσεων, απέρριψε τις θέσεις του Χανς-Βέρνερ Ζιν, ως θέσεις μιας μικρής μειονότητας οικονομολόγων.
Bookmark and Share