Κύπρος: Να συμπεριληφθεί το Καστελλόριζο στην ΑΟΖ της Ελλάδος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Κύπρος: Να συμπεριληφθεί το Καστελλόριζο στην ΑΟΖ της Ελλάδος





Μαθήματα θάρρους και εξωτερικής πολιτικής από τη Μεγαλόνησο στους γονατισμένους Ελλαδίτες πολιτικούς του ..."ναι σε όλα".




Τη θέση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε από καιρό να έχει καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν του Καστελλόριζου, διατύπωσε η Κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση αυτή, η συμμαχία με το Ισραήλ θα..είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η στρατιωτική αποτρεπτική ισχύς Κύπρου και Ελλάδας έναντι της Τουρκίας».
Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η οποία μιλούσε σε σεμινάριο στη Λευκωσία που διοργάνωσαν τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κύπρου και της Ελλάδας, με το κυπριακό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παράσχουν στο Ισραήλ το «στρατηγικό βάθος» που χρειάζεται.
Η Κύπρια ευρωβουλευτής υποστήριξε, επίσης, ότι η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα μπορεί να καταστεί καταλύτης λύσεων τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Παλαιστινιακό.
Στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργοβόρος οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη οδηγεί σε συρρίκνωση των ενεργειακών αποθεμάτων και συνεπάγεται την εξάρτηση των κρατών-μελών από τρίτες χώρες. Μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ανέφερε ο κ. Φαραντούρης, τα θέματα ενέργειας αποτελούν θέματα συντρέχουσας αρμοδιότητας της ΕΕ με τα κράτη-μέλη.
Σχετικά με τους τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων. Ο Έλληνας καθηγητής υποστήριξε ότι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και η τοποθέτηση αγωγών είναι τεχνικά εφικτή και δικαιολογείται από το μέγεθος των κοιτασμάτων της Λεβαντίνης και των πιθανών αποθεμάτων, νοτίως της Κρήτης.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Bookmark and Share