Ο Νικολά Σαρκοζί πρόκειται -όπως όλα δείχνουν- να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα ηττηθεί
στην προσπάθεια επανεκλογής του, εδώ και πάνω από 30 χρόνια...
Ωστόσο, η νέα αύξηση της ανεργίας, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1999, αποτελεί νέο πλήγμα για τον συντηρητικό Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει το προβάδισμα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ.
Ο Νικολά Σαρκοζί κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα ηττηθεί στην προσπάθεια επανεκλογής του, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε για 11ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο στα 2,88 εκατομμύρια, ή 7,2% σε ένα χρόνο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, δείχνουν πως η προσπάθεια του Σαρκοζί να προσελκύσει τα 6,4 εκατ. εκλογείς που ψήφισαν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δημοσκόπηση του TNS Sofres κατέδειξε ότι ο Ολάντ, που κέρδισε τον πρώτο γύρο την Κυριακή, διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων, με 55% των προθέσεων ψήφου εν όψει του δεύτερου γύρου την 6η Μαΐου. Δημοσκόπηση του CSA έδειξε ότι ο Ολάντ προηγείται με 54% και ο Σαρκοζί συγκεντρώνει το 46%.
Ο Ολάντ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, είπε ότι «υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να νικήσουμε... έχουμε την ορμή», σημειώνοντας πως «ο απερχόμενος πρόεδρος έχει πει ότι θα κριθεί για την ανεργία, και θα κριθεί. Είχε υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία στο 5% και τώρα είναι στο 10%».
Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον της λεγόμενης πολιτικής της «άδειας καρέκλας» -της αποχής από τις διαδικασίες της ΕΕ- για την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, εκτιμώντας πως αυτή «μπορεί να γίνει» μέσω διαπραγματεύσεων, όχι «απειλών».
«Δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε εξάλλου, αναφερόμενος στο ζήτημα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα έχει μια «σκληρή αλλά φιλική» συζήτηση με την Άνγκελα Μέρκελ για την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου.
Ο Ολάντ επικρίνει τον Σαρκοζί διότι υιοθετεί τις πολιτικές θέσεις της ακροδεξιάς, ειδικά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό ή η εθνική ταυτότητα των Γάλλων, παρότι κι ο ίδιος αποπειράθηκε να αποσπάσει ένα τμήμα των εκλογέων που ψήφισαν την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, λέγοντας ότι το έκαναν για να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία, το χάσμα πλουσίων-φτωχών κ.ά.
Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος αν και αρνήθηκε να τοποθετηθεί αρνητικά για το επίπεδο της μετανάστευσης στη Γαλλία, είπε παρ' όλ' αυτά ότι «εκείνοι οι μετανάστες που βρίσκονται εδώ νόμιμα δεν θα απελαθούν, αλλά εκείνοι οι οποίοι είναι εδώ παράνομα θα οδηγηθούν στα σύνορα».
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του κόμματος του Σαρκοζί τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με τη Λεπέν, όμως ο πρόεδρος έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα να δώσει υπουργικούς θώκους σε στελέχη του Εθνικού Μετώπου ή να συμβάλλει ώστε υποψήφιοί του να κερδίσουν έδρες στις βουλευτικές εκλογές. Κατά την δημοσκόπηση του TNS Sofres, μόλις το 51% των ψηφοφόρων της Λεπέν θα ψήφιζαν Σαρκοζί, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος εκτιμάται πως χρειάζεται το 80%.