Τρεις ρωσικές εταιρείες "ενδιαφέρονται" για τη ΔΕΠΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Τρεις ρωσικές εταιρείες "ενδιαφέρονται" για τη ΔΕΠΑ

Στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΔΕΠΑ, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euractiv.com, με τίτλο «Τρεις ρωσικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρείες αερίου».


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, καθώς η Ελλάδα λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, πουλά πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία...
τρεις ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, υπέβαλαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
To euractive.com αναφέρεται σε άρθρο της ρωσικής εφημερίδας «Βεντομόστι» που επισημαίνει ότι εάν για κάποιον λόγο δεν επιτραπεί στην Gazprom να αποκτήσει τις εταιρείες, τότε οι άλλες δύο ρωσικές εταιρείες θα μπουν στην κούρσα για να τη βοηθήσουν να επιτύχει τη συμφωνία. Οι εταιρείες- βοηθοί της Gazprom, όπως τις αποκαλεί η «Βεντομόστι», είναι η Sintez, μία μικρή εταιρεία αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Λεονίντ Λεμπέντεφ και το ενεργειακό επενδυτικό Fund Energiya, του οποίου επικεφαλής είναι ο Ίγκορ Γιουσούφοφ, πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom.
Ανάμεσα στις άλλες εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η τσεχική εταιρεία CEZ, οι ιταλικές Edison και Eni, οι ισπανικές Enagas και Gas Natural, η κινεζική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου ENN, η ισραηλινή ενεργειακή εταιρεία συμμετοχών Israel Corp., η ιαπωνική Mitsui, η αλγερινή Sonatrach, η ολλανδική Vopak και το ελληνικό κονσόρτσιουμ M2M (Μυτιληναίος και Motor Oil).
«Η Ελλάδα αναμένει να εισπράξει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τον διαγωνισμό», αναφέρει το euractiv.com, σημειώνοντας ότι η ΔΕΠΑ έχει εκτιμηθεί ότι αξίζει περίπου 1 δισ. ευρώ και η ΔΕΣΦΑ περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας ως οδού μεταφοράς φυσικού αερίου, που περιλαμβάνεται στον Νότιο Διάδρομο, μέσω του οποίου προγραμματίζεται η μεταφορά αερίου στην Ευρώπη από πηγές εκτός Ρωσίας, οι εταιρείες μπορούν να πωληθούν σε υψηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Βεντομόστι», ο Αντρέι Κορόλεφ, διευθύνων σύμβουλος της Sintez, δήλωσε ότι εάν η εταιρεία του κερδίσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα «πάρει ως εταίρο την Gazprom».
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο διευθυντής της «East European Gas Analysis» Μιχαΐλ Κορτσέμκιν εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον οι εταιρείες Sintez και Energiya θα βοηθήσουν την Gazprom να κερδίσει τη συμφωνία, καθώς είναι προφανές ότι ευνοούν τα συμφέροντα της Gazprom, η οποία διαθέτει αέριο σε τιμή που απέχει πολύ από το να είναι η πιο ανταγωνιστική στην αγορά».
Η Gazprom από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα
Bookmark and Share