...ύψους 436 εκατ. ευρώ
Η αποπληρωμή του ομολόγου σε αγγλικό δίκαιο, ύψους 436 εκατ. ευρώ, που λήγει στις 15 Μαΐου και των τόκων του είναι ένα από τα δύσκολα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, εάν έως τότε δεν έχει σχηματισθεί νέα.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει... ακόμη και εγγράφως την έγκριση των πολιτικών αρχηγών, για τον τρόπο που θα χειριστεί το θέμα.
Η απερχόμενη κυβέρνηση και η Ευρωζώνη βρίσκονται εδώ και καιρό αντιμέτωπες με το εξής δίλημμα: είτε θα πληρωθεί κανονικά το συγκεκριμένο ομόλογο, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι του συγκεκριμένου τίτλου θα έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με όσους εντάχθηκαν στο PSI, είτε θα πληρωθεί «κουρεμένο».
Ωστόσο, το «κούρεμα» του ομολόγου ενεργοποιεί ρήτρες που καθιστούν άμεσα εξοφλητέα και τα υπόλοιπα ομόλογα σε ξένο δίκαιο, συνολικού ύψους 6 δισ. Συνεπώς, εάν «κουρευτεί» αυτό το ομόλογο, θα «κουρευτούν» και τα υπόλοιπα και η χώρα θα εμπλακεί σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.
Με δεδομένο ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό όφελος από το PSI έχει υπερκαλυφθεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει τα υπόλοιπα ομόλογα σε ξένο δίκαιο που δεν εντάχθηκαν, ώστε να αποφύγει τις νομικές επιπλοκές.
Από την άλλη, αυτή η απόφαση θα έδινε λαβές σε κάποιους να υποστηρίξουν πως πληρώθηκαν κανονικά μεγάλα επενδυτικά funds, τη στιγμή που «κουρεύτηκαν» οι τίτλοι που είχαν στην κατοχή τους ασφαλιστικά ταμεία και μικροομολογιούχοι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), στο οποίο συμμετείχε και ο απερχόμενος γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Πέτρος Χριστοδούλου.
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά δεν ελήφθη οριστική απόφαση...