Μειωμένες 15% οι κρατήσεις από ξένους τουρίστες φέτος.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Μειωμένες 15% οι κρατήσεις από ξένους τουρίστες φέτος..

Άκρως ανησυχητικές είναι οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Aκόμη και σήμερα θεωρείται δεδομένη η μείωση των κρατήσεων κατά 15%, όπως επίσης και η υστέρηση των αφίξεων, ενώ ταυτόχρονα ο εσωτερικός τουρισμός συρρικνώνεται δραματικά.

Ο...    πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, στο πλαίσιο παρουσίασης νέου κρουαζιερόπλοιου στη Μαρίνα Ζέας, επισήμανε ότι τις δυο τελευταίες ημέρες παρατηρείται πτώση 50% στο ρυθμό των κρατήσεων στις αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας στον τουρισμό που διεξάγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), συνεχίσθηκε η πτωτική πορεία του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις επιχειρήσεις του τουρισμού το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2012 σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 69 μονάδες για τις ξενοδοχειακές και στις 44 για τις τουριστικές επιχειρήσεις, υποχωρώντας κατά 2 και 4 μονάδες αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση και με την πλειονότητα των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων να αναφέρει επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, πολύ πριν από τη διενέργεια των εκλογών. Οσον αφορά στην εξέλιξη της ζήτησης, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων δηλώνουν σε ποσοστό 57% και 65% ότι θα μειωθεί φέτος και σε ποσοστό 30% και 20% ότι θα παραμείνει σταθερή. Ως προς την απασχόληση, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι σε ποσοστό 54% και 50% θα μειωθεί και σε ποσοστό 40% και 45% θα παραμείνει αμετάβλητη.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν θετικά την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η ενίσχυση των αφίξεων από νέες αγορές, η παροχή καλού επιπέδου υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς και η αύξηση των κρατήσεων από το διαδίκτυο. Αντίθετα, το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα συνεχίζει να αποτελεί το βασικό παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία τους. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις επισημαίνουν πως πιθανή επανάληψη κινητοποιήσεων αντίστοιχων των περσινών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν θα επηρεάσει αρνητικά το εγχώριο τουριστικό προϊόν. Οσον αφορά στις κρατήσεις για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έρευνα, το αρνητικό κλίμα διατηρήθηκε και τον τέταρτο μήνα του 2012 καθώς το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις -79 μονάδες στη μεσαία κατηγορία ενώ στις υψηλές κατηγορίες των 4άστερων και 5άστερων μονάδων το ισοζύγιο κυμάνθηκε σε -41 και -50 μονάδες αντίστοιχα.



Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Το απαισιόδοξο επιχειρηματικό κλίμα διατηρείται ενώ ιδιαίτερα δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις στα ξενοδοχεία των 5 αστέρων με το ισοζύγιο να επιδεινώνεται κατά 13 μονάδες όπως επίσης και στα ξενοδοχεία 3 αστέρων ενώ ηπιότερο είναι το κλίμα στα ξενοδοχεία 4 αστέρων. Επίσης ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Αττικής λόγω των εκτεταμένων καταστροφών το Φεβρουάριο που επέφεραν νέο ισχυρό πλήγμα στην ήδη κακή εικόνα της πρωτεύουσας.



Τουριστικές επιχειρήσεις

Η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων πλην των ξενοδοχειακών εκτιμά ότι η κατάστασή τους έχει χειροτερεύσει με την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος να αντανακλάται στην ενίσχυση του αρνητικού ισοζυγίου κατά 17 μονάδες συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Μάλιστα απρόσκοπτη λειτουργία αναφέρει μόλις το 3% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας τουριστικής δραστηριότητας να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.



Πτώση τζίρου

Η πτωτική πορεία των κρατήσεων από ξένους τουρίστες, με το αρνητικό ισοζύγιο να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, έχει επηρεάσει και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με το 70% να αναφέρει κάμψη στα έσοδα και το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να επιδεινώνεται κατά 12 μονάδες. Οσον αφορά στην απασχόληση, οι δυσμενείς εκτιμήσεις των επιχειρήσεων εντείνονται με το αρνητικό ισοζύγιο να υποχωρεί κατά 18 μονάδες καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναφέρει ότι προχώρησε σε μείωση αριθμού εργαζομένων.



ΠΟΞ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της είναι πλέον δεδομένη η μείωση κατά 15% στο ρυθμό των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων αυτή τη στιγμή ενώ καταγράφεται και δραματική συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Οι κομματικοί σχηματισμοί που εισήχθησαν στη Βουλή, οφείλουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κυβερνηθεί η χώρα και να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας και σταθερότητας. Σημειωτέον, η θερινή τουριστική περίοδος έχει ήδη ανοίξει και τα έσοδα από τον τουρισμό θα παίξουν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάταξη των δημοσιονομικών της χώρας και την αναχαίτιση της καλπάζουσας ανεργίας. Κάθε μέρα που περνάει και υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και ασάφειας για τη χώρα μας, περιορίζονται ολοένα και περισσότερο οι δυνατότητες αντιστροφής της αρνητικής εικόνας και ανάκτησης μέρους έστω των απωλειών».



ΗΑΤΤΑ: «Παγώνει» συμβόλαια η ακυβερνησία

Ανησυχία και «πάγωμα» των κρατήσεων παρουσιάζεται, τις τελευταίες ημέρες, στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γιώργος Τελώνης, ξένοι tour operators ανακαλούν συνεργάτες τους και «παγώνουν» συμβόλαια, μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Bookmark and Share