Με ηχηρή επιβεβαίωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα ενεργειακά κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ ολοκληρώθηκε, η κατάθεση προσφορών για συμμετοχή στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες για υδρογονάνθρακες στα 9 από τα 12 «οικόπεδα» που έχει οριοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Οπως ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας από τον Κύπριο υπουργό.... Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλή Συλικιώτη, συνολικά κατατέθηκαν 15 προσφορές, οι 10 από κοινοπραξίες και οι 5 από μεμονωμένες εταιρείες.
Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που έσπευσαν να συμμετέχουν στη διαδικασία ανέρχεται σε 29 και ανάμεσά τους βρίσκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, όπως οι Total, Petronas, Novatek, Petrogaz, εταιρείες από κάθε γωνιά του πλανήτη, από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Μαλαισία, Νότιο Κορέα, Ισραήλ, Λίβανο, Αυστραλία, αλλά και δύο κυπριακές.
Ο κ. Συλικιώτης μίλησε για «ιστορικές στιγμές». Το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εύλογα καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα που ενδέχεται να εντοπισθούν στην κυπριακή ΑΟΖ. Για τη Λευκωσία η μεγάλη συμμετοχή έχει και μία ακόμη διάσταση, αυτή της ενίσχυσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων: σημαίνει ότι τα εμπόδια που επιχείρησε να υψώσει η Τουρκία προκρίνοντας δικά της κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, είτε ευθέως με προειδοποιήσεις και απειλές, είτε υπογείως, προσπαθώντας να επηρεάσει τους ενεργειακούς κολοσσούς, ώστε να απέχουν από τη διαδικασία, δεν έφεραν αποτελέσματα.
Οι προσφορές που κατατέθηκαν έως και χθες θα αξιολογηθούν από τη συμβουλευτική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί γι’ αυτό τον σκοπό και οι οριστικές αποφάσεις για τη χορήγηση αδειών θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στον επόμενο χρόνο.