H απειλή μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ και πολύ περισσότερο η επιβεβαίωσή της δεν θα ωφελήσει μόνο όσους πόνταραν σε αυτή. Θα υπάρξουν επίσης παράπλευρα κέρδη και για άλλους.
Θα πρέπει λοιπόν η νέα δημοσκόπηση της Public Issue, που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 30%, η Ν.Δ. να έρχεται δεύτερη με 26% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 15,5%, να ενέτεινε τον προβληματισμό όλων εκείνων, εντός και εκτός Ελλάδος, που θεωρούν πιθανή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ κακό οιωνό για τη χώρα και το ευρώ.
Πολύ περισσότερο όταν το 85% των ερωτηθέντων τάχθηκε στην ίδια δημοσκόπηση υπέρ του ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι θέλει και την πίτα ολόκληρη (ευρώ) και τον σκύλο χορτάτο (όχι στο μνημόνιο).
Πρόκειται για επανάληψη του ίδιου ευρήματος που όλοι σχεδόν οι ξένοι παρατηρητές αδυνατούν να κατανοήσουν.
Είναι λοιπόν σίγουρο ότι όλα αυτά ρίχνουν περισσότερο νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών και όλων εκείνων που θεωρούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιο πιθανή από ποτέ.
Το κείμενο του κ. Saunders, οικονομολόγου της Citi, που βλέπει αυξημένες πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2013, είναι το τελευταίο προς αυτήν την κατεύθυνση και διαπνέεται από τον πεσιμισμό του αφεντικού του κ. Buiter.
Το ίδιο ισχύει για τον Σεργκέι Σβέτσκοβ της Τράπεζας της Ρωσίας, που φέρεται να δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο για «παράλληλο νόμισμα».
Προφανώς, ο Ρώσος κεντρικός τραπεζίτης αγνοεί ότι η τρόικα εισέπραξε αρνητική απάντηση από την ελληνική πλευρά πριν από λίγους μήνες όταν έθεσε θέμα επεξεργασίας ενός σχεδίου Β για προληπτικούς λόγους.
Είναι σίγουρο ότι όλο αυτό το σκηνικό προκαλεί ζημιά στην εικόνα της χώρας, στην εθνική οικονομία και στα γεωπολιτικά της συμφέροντα.
Είναι όμως επίσης σαφές ότι ευνοεί άλλους, έστω κι από καραμπόλα.
Δεν αναφερόμαστε στους περίφημους σπεκουλαδόρους των αγορών, που πάντοτε κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ιθαγενών, αλλά στις χώρες της ευρωπεριφέρειας, που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Όλα αυτά που συμβαίνουν με την Ελλάδα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην επανεξέταση κάποιων πολιτικών που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ταμπού.
Ήδη διαφαίνεται η πρόθεση για την υιοθέτηση ενός συμφώνου ανάπτυξης, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το δημοσιονομικό σύμφωνο, μαζί με τη χρονική επέκταση της επίτευξης των στόχων για το έλλειμμα.
Αν όμως η κατάσταση στην Ελλάδα ξεφύγει εκτός ελέγχου, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι οι χώρες του πυρήνα θα είναι πολύ πιο πρόθυμες να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις που οδηγούν πιο κοντά σε δημοσιονομική ένωση.
Ένα κεντρικό σύστημα εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών μαζί με την εγγύηση των καταθέσεων από πανευρωπαϊκή αρχή είναι πιο πιθανό να υιοθετηθούν, παρά η έκδοση ευρωομολόγων.
Όμως, κάποιας μορφής ευρωομόλογα, που δεν θα απορρίπτονταν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, θα ήταν πιθανό να δούμε.
Πιο ριψοκίνδυνες κινήσεις θα μπορούσε να κάνει επίσης η ΕΚΤ, προχωρώντας στη παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα (LTRO-3) και πιθανόν στην αγορά κρατικών ομολόγων των αδύναμων κρίκων σε μεγάλη κλίμακα, επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SMP).
Αν μάλιστα η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, η δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης θα προχωρήσει ταχύτατα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης.
Υπό αυτήν την έννοια, η απειλή της εξόδου της χώρας από το ευρώ αναδεικνύει μεγάλους κερδισμένους τις υπόλοιπες χώρες των PIGGS...
Dr. Money