Η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα είχε τόσο καταστροφικές συνέπειες και για την ευρωζώνη και τις περιφερειακές της χώρες που εν τέλει θα οδηγούσε στο "μέγιστο καλό": μία οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση για τα εναπομείναντα μέλη, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
*Άρθρο ενδεικτικό της εικόνας και των προθέσεων που έχουν αρχίσει να επικρατούν στην κοινή γνώμη και τους κυβερνώντες των περισσότερων "εταίρων" μας.
Μία έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα επέφερε σημαντικές ζημίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη, θα μπορούσε επίσης να.. να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβησαν ποτέ στη νομισματική ένωση".
Με αυτήν την αποστροφή ξεκινάει σημερινό άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται πως μία έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την οικονομική ολοκλήρωση και την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης.
Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ευρωζώνης, σημειώνει ο αρθρογράφος, που θα είχε άμεσες συνέπειες σε όλη τη ζώνη του ευρώ και προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό "στέγνωμα" από καταθέσεις των τραπεζών της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, θα απαιτείτο ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγύησης καταθέσεων που θα είχε τη "δύναμη" να πείσει τους καταθέτες να διατηρήσουν τα χρήματά τους στις περιφερειακές χώρες.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης, τονίζεται, δεν "μπλοφάρουν" όταν απειλούν την Ελλάδα ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και θα την αφήσουν να "ξεμείνει" από χρήματα, καθώς τα εναπομείναντα μέλη του ευρώ μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα προς μία χρηματοοικονομική ολοκλήρωση για να προστατεύσουν το κοινό νόμισμα από την "καταστροφή" του.
Επιπλέον, η αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ θα είχε άλλα δύο θετικά αποτελέσματα για την ευρωζώνη, σύμφωνα με το δημοσίευμα: από τη μία θα έκανε φανερό με τον πιο έκδηλο τρόπο τα περιορισμένα όρια των "διασώσεων" και της "ανεύθυνης" συμπεριφοράς στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, με αποτέλεσμα ακανθώδη ζητήματα της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, όπως τα ευρωομόλογα, να γίνουν πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν και από την άλλη η ίδια η ευρωζώνη θα "ξεφορτωνόταν" το πιο "αταίριαστο" οικονομικά και πολιτικά μέλος της, επιτρέποντας στα εναπομείναντα μέλη να δράσουν περισσότερο ως μία πραγματική οικονομική ένωση από ό,τι πριν.
Και τα δύο αυτά αποτελέσματα, καταλήγει το άρθρο, θα συνέβαλλαν -μετά την απομάκρυνση της Ελλάδος- σε αυτή την οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση της ευρωζώνης.