Ανακεφαλαιοποίηση ακόμα και της ...ΕΚΤ(!) αν η Ελλάδα φύγει απ΄το ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ανακεφαλαιοποίηση ακόμα και της ...ΕΚΤ(!) αν η Ελλάδα φύγει απ΄το ευρώ

"Η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να ανακεφαλαιοποιήσει την κεντρική της τράπεζα" σε περίπτωση μιας έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δήλωσε απόψε στο Bloomberg o διευθυντής του IIF, Charles Dallara!

 Τουλάχιστον 1 τρις ευρώ το κόστος..!

 Oι προηγούμενες προβλέψεις του IIF είναι ξεπερασμένες, ανέφερε ο κ. Dallara και προειδοποίησε ότι "όσοι σκέφτονται ότι η Ευρώπη και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία, είναι πραγματικά προετοιμασμένες για μια έξοδο της Ελλάδας, πρέπει να..  το σκεφτούν ξανά".

Η έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι διπλάσια από τα κεφάλαια της, ανέφερε ο κ. Dallara. "Η ΕΚΤ θα είναι αναξιόχρεα" αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, υπογράμμισε. "Η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να ανακεφαλαιοποιήσει την κεντρική της τράπεζα" πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση έχουν διαγράψει περίπου 4 τρισ. από την αξία των μετοχών παγκοσμίως, καθώς οι πολιτικοί προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Herman Van Rompuy δήλωσε την Παρασκευή ότι τα έκτακτα σχέδια για έξοδο της Ελλάδας δεν αποτελούν προτεραιότητα, ενώ ο οικονομολόγος της Morgan Stanley Elga Bartsch ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει 1 στις 3 πιθανότητας να φύγει από το ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο το IIF υπολόγισε ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας το κόστος θα είναι τρομακτικό. “Είναι δύσκολο να δει κανείς πως δεν θα ξεπεράσει το € 1 τρισ.” ανέφερε το ινστιτούτο σε εσωτερικό σημείωμα στις 18 Φεβρουαρίου.

Η Ισπανία, η Ιταλία, καθώς και η Πορτογαλία και Ιρλανδία "παραμένουν σχετικά ευάλωτες σε αλλαγές στην ψυχολογία των αγορών" καθώς συνεχίζεται η κρίση στην Ευρώπη, υποστήριξε ο κ. Dallara.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς να θυμηθούν το σοκ που προκάλεσε η χρεοκοπία της Lehman και υπενθύμισε ότι αυτό που φαίνεται ως "ένα γεγονός υπό έλεγχο", μπορεί τελικά να φέρει την κατάρρευση.

Για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό να της προσφερθεί επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια, τόνισε ο κ. Dallara.

Επειδή η οικονομία της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί πολύ πιο γρήγορα από ότι προβλεπόταν, ίσως χρειάζεται παραπάνω χρόνος για να επιτύχει τους στόχους και να αποπληρώσει τα χρέη της, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Dallara, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να στηριχτεί με επιπρόσθετη βοήθεια 10 δισ ευρώ. "Mιλάμε για εξαιρετικά περιορισμένα ποσά σε σχέση με το τι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή" σημείωσε.

Ο κ. Dallara υπογράμμισε ότι "ένα κλαδί ελιάς" ανάμεσα στις δύο πλευρές, "όχι ως μια εναλλακτική στη βασική μεταρρύθμιση, αλλά ως μια αναγνώριση ότι κάποια στοιχεία του προγράμματος δεν ήταν καλά σχεδιασμένα, θα ήταν κάτι πραγματικά σώφρον και θα το έκανα όσο νωρίτερα γίνεται".

Όσον αφορά την Ισπανία, ο κ. Dallara εκτίμησε ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα χρειαστεί διάσωση. Ένας σχεδιασμένος λογιστικός έλεγχος των βιβλίων των ισπανικών τραπεζών θα δείξει κατά πάσα πιθανότητα ότι τα προβλήματα του ισπανικού τραπεζικού τομέα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.

Υπογράμμισε ότι ο συστημικός κίνδυνος από την Bankia "έχει διογκωθεί σε ένα βαθμό" και ότι ανεξάρτητες έρευνες θα προσφέρουν μια πιο ψύχραιμη αξιολόγηση της κατάστασης της ισπανικής οικονομίας.
Μακροπρόθεσμα, η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα "θεμελιώδη δομικά προβλήματα" του να μοιράζεσαι ένα νόμισμα και ταυτόχρονα να επιτρέπει στις εθνικές κυβερνήσεις να ελέγχουν τη δημοσιονομική πολιτική" κατέληξε ο κ. Dallara και απηύθυνε έκκληση στη Γερμανία να αλλάξει στάση για το ευρωομόλογο και να αναζητήσει ένα σύστημα όπου τα ευρωομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα "κίνητρο" για δημοσιονομική πειθαρχία και δομικές μεταρρυθμίσεις.
Bookmark and Share