Η προοπτική εκλογής του Φρ. Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας έχει ήδη δημιουργήσει κλίμα διόρθωσης των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη.
Διόρθωση που συνίσταται στην υιοθέτηση πιο ισχυρής αναπτυξιακής πολιτικής παράλληλα με την πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, που τα πάντα αντιμετωπίζονται με υπερβολικό τρόπο και τα... πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να βασίζονται στην τακτική των εντυπώσεων, δημιουργούνται προσδοκίες… για εγκατάλειψη της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Προσδοκίες παντελώς αβάσιμες, που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιβεβαιωθούν στην πράξη.
Με οικονομικούς όρους το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας χρειάζεται διόρθωση.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, οι αποκλίσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη θα συνεχιστούν και το 2012 και το 2013.
Πιθανόν να απαιτείται και χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος προσαρμογής πέραν του 2015, προκειμένου «η οικονομία να ανασάνει» και να δημιουργηθούν συνθήκες για έξοδο από την ύφεση.
Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν μεταφράζεται σε εγκατάλειψη της πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η διαφαινόμενη στροφή της Ευρώπης στην ενδυνάμωση των αναπτυξιακών πολιτικών μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη (με δεδομένο ότι η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον ισχυρότερο πόλο του συστήματος) και με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουμε άλλον ένα «ιστορικό συμβιβασμό».
Η προσθήκη αναπτυξιακών «δικλίδων ασφαλείας» στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα αποβούν προς όφελος και της Ελλάδας, που όμως έχει να διανύσει τον δικό της μακρύ δρόμο.
Η δημοσιονομική πειθαρχία και η οικονομική σταθερότητα αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη...