Αύξηση της ανεργίας κατά 1% προκαλεί αύξηση των αυτοκτονιών κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό και μόνο ένα γερό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει..
Αυτό προκύπτει από... ευρωπαϊκή έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας για την «ψυχική υγεία σε περιόδους κρίσης», η οποία οργανώθηκε στις 19 Ιουνίου από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και εμπειρογνωμόνων.
Αρκεί μόνο να θυμηθούμε ότι το περσινό πρώτο εξάμηνο οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40%. Στοιχείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα η Glenis Willmott (Σοσιαλιστές, Βρετανία).
Από την πλευρά του ο David MsDaid του βρετανικού LSE, τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και η αναζήτηση λύσεων με τον χρηματοπιστωτικό τομέα για την ελάφρυνση του βάρους σε εκείνους που έχουν αποκτήσει δυσβάσταχτα χρέη.
Ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Μαδρίτης, Jose Luis Ayuso-Mateos σημείωσε ότι η οικονομία, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και η ίδια η κουλτούρα κάθε λαού έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στις πιθανότητες εκδήλωσης ψυχικών νόσων ή και αυτοκτονίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ΕΕ, Roberto Bertollini, παρέθεσε ορισμένα μέτρα με τα οποία μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση των συνεπειών της κρίσης, όπως είναι η ενεργοποίηση προγραμμάτων για την απασχόληση και την ελάφρυνση του χρέους, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η ενίσχυση, με κάθε τρόπο των οικογενειακών «δικτύων ασφαλείας».