Οι αμερικανικές τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την προετοιμασία των συστημάτων τους και την ανακατανομή των πόρων τους ώστε να είναι έτοιμες για ένα ριζικά αλλαγμένο τοπίο στην Ευρωζώνη ως αποτέλεσμα μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Εκτός από τις διεργασίες για τον περιορισμό της έκθεσης τους στο ελληνικό χρέος, οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό... σεναρίων, την επανεξέταση των συμβολαίων για να αξιολογηθούν οι υποχρεώσεις στο ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας καθώς και δοκιμές σε συστήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι έτοιμα για να κάνουν πράξεις σε ένα νέο νόμισμα, αναφέρει το πρακτορείο.
Αρκετά τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι ξεκίνησαν τον σχεδιασμό για το σενάριο αυτό πριν από εννέα μήνες περίπου όταν άρχισαν να κλιμακώνονται και πάλι οι ανησυχίες.
Το Dow Jones Newswires σημειώνει εξάλλου ότι αρκετοί αναλυτές έχουν πλέον αυξημένες προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα αφήσει την Ευρωζώνη μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν μειώσει την άμεση έκθεση τους αναφέρει η JMP Securities, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν άγνωστοι παράγοντες σε σχέση με τις πιθανές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις.
"Αν και τα στοιχεία που έχουν δοθεί [από τις μεγάλες τράπεζες] θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση τους στην Ε.Ε. είναι διαχειρίσιμη, θεωρούμε ότι θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε ότι οι απώλειες θα περιοριστούν μόνο στα ποσά που έχουν γίνει γνωστά", προσθέτει η JMP.
Στο μεταξύ η JP Morgan έχει δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό "κέντρο διοίκησης" για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα με βάση διάφορα σενάρια, όπως έχει δηλώσει ο CEO της τράπεζας, James Dimon.
Από την πλευρά της η Goldman Sachs (GS) έχει ανακοινώσει ότι το βασικό της σενάριο δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας. Η τράπεζα προβλέπει ωστόσο μια ενδιάμεση κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μην επιλέγει έξοδο από το ευρώ αλλά και να αρνείται την εφαρμογή των συμφωνημένου προγράμματος.
"Αυτό θα οδηγούσε πιθανότατα σε τερματισμό των πληρωμών [από τους δανειστές της χώρας] αλλά δεν θα συνιστούσε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν οι ελληνικές τράπεζες διατηρήσουν πρόσβαση στις διευκολύνσεις της ΕΚΤ", εκτιμά η Goldman.
Πολλές τράπεζες αναφέρουν ότι εργάζονται για την προσαρμογή των πλατφόρμων τους για την εισαγωγή ενός νέου ελληνικού νομίσματος, αναφέρει το Dow Jones.
Μια τράπεζα έχει φτάσει μάλιστα στο σημείο να εξετάζει αν θα χρησιμοποιήσει ένα νέο κωδικό για το ελληνικό νόμισμα ή θα χρησιμοποιήσει το παλιό σύστημα με τη δραχμή.
Η τράπεζα εκτιμά ότι ο χρόνος από την ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας και την εισαγωγή του νέου νομίσματος θα μπορούσε να είναι πολύ μικρός, μέχρι και 20 μόλις ημέρες, με την Ελλάδα να επιβάλει πιθανότητα μέτρα ελέγχου στις ροές συναλλάγματος.
Μια άλλη τράπεζα έχει ήδη δημιουργήσει δοκιμαστικά νομίσματα στην πλατφόρμα της και έχει πραγματοποιήσει εικονικές συναλλαγές για να διασφαλίσει ότι στο σύστημα λειτουργεί στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα υιοθετήσει ένα άλλο νόμισμα.