Κερδοσκοπικά παιχνίδια με δάνεια.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Κερδοσκοπικά παιχνίδια με δάνεια..

 
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε ό,τι αφορά τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της προηγούμενης εβδομάδας. 







Οπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ανεξάρτητα από το αν αποτέλεσε ρεαλιστικό ή μη σενάριο, εκτόξευσε τις αποδόσεις των ειδικών αυτών προϊόντων (πρόκειται για «πακέτα» στεγαστικών δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί υπό μορφήν ομολόγων, ώστε να πωληθούν από τις ελληνικές τράπεζες).
Επενδυτικά κεφάλαια που...  στοχεύουν σε τέτοιου είδους προϊόντα υψηλού επενδυτικού κινδύνου, κορύφωσαν τις τοποθετήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μείωσε κατακόρυφα το κόστος απόκτησης των εν λόγω τίτλων, με τις ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, λόγω της πίεσης που έχουν δεχθεί από τις συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των συγκεκριμένων προϊόντων εκτοξεύτηκαν στο 22%, έναντι του 9,25% που ήταν τον Ιούνιο του 2011. Η διαφορά των αποδόσεων σε σχέση με τα αντίστοιχα ομόλογα που προσφέρουν οι ισπανικές τράπεζες είναι υπερτριπλάσια, ενώ οι αποδόσεις είναι 15 φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ολλανδικών ομολόγων επισφαλών στεγαστικών δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, ένεκα της κρίσης και της ανεργίας. Τα εν λόγω δάνεια διαμορφώθηκαν στο 15% του συνόλου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, έναντι 14% κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Στα τέλη του 2010, το συνολικό ύψος των στεγαστικών δανείων είχε διαμορφωθεί σε 80,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, στεγαστικά αξίας 3,5 δισ. ευρώ είχαν γίνει πακέτα υπό μορφή ομολόγου, καθώς είχαν χαρακτηριστεί επισφαλή.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που κατά κανόνα διαθέτει στεγαστικά δάνεια υπαλλήλων του Δημοσίου, έχει δημιουργήσει ένα ομόλογο με την ονομασία Grif 1, το οποίο διαθέτει πάνω από 27.400 στεγαστικά δάνεια, αξίας της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου το 2% κρίνεται ως επισφαλές, καθώς οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ξεπερνούν τις 90 ημέρες. Λόγω της αύξησης του επενδυτικού κινδύνου, το ομόλογο διαπραγματευόταν τις προηγούμενες μέρες έναντι μόλις 35 σεντ του ευρώ, από 52 σεντ τον Απρίλιο. Ετσι, ακόμα κι αν η χώρα εξερχόταν του ευρώ και οι επισφάλειες εκτινάσσονταν, οι επενδυτές θα μπορούσαν τουλάχιστον να ανακτήσουν το αρχικό τους κεφάλαιο.
Bookmark and Share