Ο πιο ζεστός Ιούλιος των τελευταίων 115 χρόνων ήταν ο φετινός για την Αθήνα και
όχι μόνο!
Οπως προκύπτει από το αρχείο δεδομένων του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1897, η μέση μέγιστη θερμοκρασία άγγιξε τους... 36,9 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ήταν 4,6 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο της μέγιστης θερμοκρασίας που επικρατεί αυτό τον μήνα.
Ωστόσο και ο Ιούνιος κατέκτησε σημαντικό ρεκόρ ζέστης, καθώς ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Ιούνιος από το 1897.
Μάλιστα, καθώς από αύριο θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία αγγίζοντας όπως αναμένεται υψηλές για την εποχή τιμές, ειδικοί εκτιμούν ότι και ο μήνας που διανύουμε θα αποδειχθεί ένας από τους πιο θερμούς των τελευταίων 115 χρόνων.
«Είναι ασυνήθιστο οι δύο μήνες ενός καλοκαιριού να είναι από τους πιο ζεστούς των τελευταίων 115 χρόνων», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
«Ειδικώς όσον αφορά τον Ιούλιο, μπορεί να μην είχαμε ακραίες θερμοκρασιακές τιμές, αλλά καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες επί πολλές ημέρες».
Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί πάντως ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες πολλών μηνών παρουσιάζονται ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με την κλιματική τιμή, δηλαδή τον μέσο όρο που ίσχυε κατά την τριακονταετία 1961 - 1990.
ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ.
Αν επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες και αποδειχθεί και ο Αύγουστος ένας από τους πιο θερμούς μήνες εδώ και 115 χρόνια, τότε θα πρόκειται για πρωτόγνωρο γεγονός και σίγουρα για το πιο ζεστό καλοκαίρι από τότε που το Εθνικό Αστεροσκοπείο διατηρεί αρχείο μετεωρολογικών δεδομένων. Το πού οφείλεται αυτή η ανυπόφορη ζέστη που ακόμα και τώρα δεν λέει να υποχωρήσει, είναι πρόωρο να το πει κανείς.
Γεγονός πάντως είναι ότι φέτος ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός για όλο το Βόρειο Ημισφαίριο της Γης, από το 1880 που υπάρχουν μετεωρολογικά δεδομένα στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.
Η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και τις θάλασσες του πλανήτη διαμορφώθηκε στους 16,42 βαθμούς Κελσίου και ήταν κατά 0,62 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,8 βαθμοί).
Η μέση θερμοκρασία της ξηράς ήταν κατά 0,92 βαθμούς υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα και ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο ήταν 1,19 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα.
Πηγή Τα Νέα