Με τίτλο "Είσαι σε πειρασμό, Άγκελα;" και συνοδευόμενο από ένα φωτομοντάζ στο οποίο η Μέρκελ παρουσιάζεται να μελετά το βιβλίο "Πώς να διαλύσετε το ευρώ" το περιοδικό "Economist" καλεί για μία ακόμη φορά τη Γερμανίδα καγκελάριο, να αναλάβει δράση για τη διάσωση της ευρωζώνης.
Με τίτλο "Είσαι σε πειρασμό, Άγκελα;" και συνοδευόμενο από ένα φωτομοντάζ στο οποίο η Μέρκελ... παρουσιάζεται να μελετά το βιβλίο "Πώς να διαλύσετε το ευρώ" δίπλα σε ένα μπουκάλι ουίσκι και μία κούπα καφέ, το κύριο άρθρο του περιοδικού αναφέρει πως αυτή τη φορά η καγκελάριος της Γερμανίας έχει και έναν πρακτικό λόγο να σκέφτεται τη διάλυση του ευρώ: γιατί είναι πιο κοντά από ποτέ στο να συμβεί.
Ωστόσο. το άρθρο υποστηρίζει πως η διάλυση του ευρώ θα ήταν πολύ περισσότερο δαπανηρή από την προσπάθεια διάσωσής του. Η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ όχι μόνο θα είχε τελικό κόστος ύψους 320 δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα 110 δισ. ευρώ θα αναλογούσαν στη Γερμανία - αλλά θα συμπαρέσυρε, μέσα στον πανικό των αγορών, και τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Τότε η Γερμανίδα καγκελάριος θα είχε δύο επιλογές: είτε να διασώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις υπόλοιπες χώρες, δίνοντας "λευκές επιταγές" και χωρίς χρόνο να διαπραγματευθεί την πανευρωπαϊκή πειθαρχία ομοσπονδιακού τύπου που πάντοτε ζητούσε είτε να "ακρωτηριάσει" τις Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο για να σταματήσει τη "μόλυνση" του ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, το κόστος για την ευρωζώνη θα έφθανε στα 1,15 τρισ. ευρώ, με τα 500 δισ. ευρώ να αποτελούν το μερίδιο της Γερμανίας (το 20% του ΑΕΠ δηλαδή της χώρας), χωρίς να υπολογίζεται το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των γερμανικών τραπεζών από τη "χασούρα" τους από τις χώρες του Νότου.
Αντίθετα, η πρόταση του "Economist" για τη διάσωση του ευρώ, με μία Ευρώπη περισσότερο ομοσπονδοποιημένη, με μία τραπεζική ένωση, αμοιβαιοποίηση ενός μέρους του χρέους και άμβλυνση των πολιτικών λιτότητας για χάρη της ανάπτυξης, κοστολογείται από το ίδιο το περιοδικό στα 300 με 400 δισ. ευρώ, με το ένα τρίτο περίπου να καταβάλλεται από τη Γερμανία (δηλαδή 100 με 130 δισ. ευρώ συν άλλα 15 δισ. ευρώ το χρόνο από την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας).
Το περιοδικό, λοιπόν, εκτιμά πως από οικονομικής άποψης - και πολιτικής, καθώς μία έξοδος της Ελλάδος είναι πολύ πιθανό να την οδηγήσει σε μία βαλκανική "κόλαση" - είναι συμφερότερη η διάσωση του ευρώ παρά η διάλυσή του, ωστόσο αυτό δεν θα έχει σημασία αν δεν εφαρμοσθεί ποτέ. Η διάλυση του ευρώ θα ήταν πιο ριψοκίνδυνη από την προσπάθεια "επισκευής" του, γράφει το περιοδικό.
Ωστόσο, υποστηρίζει ο "Economist" καλώντας την και πάλι να αναλάβει δράση άμεσα, αν η Μέρκελ δεν κάνει το βήμα προς τα μπροστά, η επιλογή της θα είναι ανάμεσα σε μία πανάκριβη διάλυση σύντομα και σε μία αληθινή καταστροφή αργότερα.