Τον ερχόμενο Οκτώβριο η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή το πρώτο από τα
3 τμήματα του νέου φορολογικού νομοσχέδιου που θα φέρει σειρά ανατροπών στη
φορολογία των φυσικών και νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο... κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο στόχος της κυβέρνησης είναι να οριστικοποιηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου.
Η βασική μεταρρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αφορά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:
Από το σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με μοναδική εξαίρεση αυτές που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Το εισόδημα που μένει θα φορολογείται με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 25% έως 45%.
Ουσιαστικά δηλαδή το αφορολόγητο όριο θα κτίζεται με βάση όλες τις δαπάνες του φορολογούμενου (με εξαίρεση τις δύο κατηγορίες που προαναφέρθηκαν), οι οποίες και θα εκπίπτουν κατά 100% από τα συνολικά εισοδήματα.
Επιπλέον, προκειμένου να στηρίξει την παραπάνω ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την παροχή ισχυρών κινήτρων για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ενώ θα υπάρχει και ηλεκτρονική καταγραφή, σε πραγματικό χρόνο, της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης για όλες τις συναλλαγές