Σχολές για... σίγουρο μισθό, επέλεξαν φέτος οι υποψήφιοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σχολές για... σίγουρο μισθό, επέλεξαν φέτος οι υποψήφιοι

Πανεπιστημιακές σχολές εντός… έδρας που υπόσχονται σίγουρο μισθό, όπως είναι οι Αστυνομικές, Στρατιωτικές και Εμπορικού Ναυτικού, έχουν ευρύτερο επαγγελματικό ορίζοντα, π.χ. Νομική, Φιλολογία, Ψυχολογία, καθώς και εκείνες οι σχολές που οδηγούν σε επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα, όπως Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής, επέλεξαν φέτος οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


«Ψηλά» στις προτιμήσεις τους βρέθηκαν, επίσης, τμήματα ΤΕΙ με...   θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, όπως Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.
Αντίθετα, οι υποψήφιοι εγκατέλειψαν μαζικά ΑΕΙ τα οποία έχουν ως κύρια επαγγελματική διέξοδο τον δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Παιδαγωγικών Τμημάτων, των οποίων οι βάσεις έκαναν «βουτιά» έως και 1.400 μόρια λόγω της δραματικής μείωσης των προσλήψεων δασκάλων (μόλις 5 φέτος…).


Λόγω κρίσης
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τις πολλές «ταχύτητες» που δημιουργούνται στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανάμεσα στα κεντρικά και περιφερειακά ιδρύματα - τόσο πανεπιστήμια όσο και ΤΕΙ. Ειδικότερα, η οικονομική κρίση έβαλε έντονα τη «σφραγίδα» της στα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας. Το πολυπόθητο «εισιτήριο» έλαβαν οι επτά στους δέκα υποψηφίους όλων των κατηγοριών, ενώ εκτός των «πυλών» έμειναν 35.558. Την ίδια ώρα, όμως, κενές έμειναν 1.150 θέσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες σε τμήματα Γαλλικής, Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας, τα οποία διεκδικούν οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών, Μουσικών Σπουδών τόσο από τις ειδικές κατηγορίες όσο και από τη γενική σειρά των υποψηφίων, καθώς και σε διάφορα ΤΕΙ της περιφέρειας.

Φέτος, ο πρώτος των πρώτων εισήχθη στη Νομική Αθήνας με 19.907 μόρια, ενώ τη «χρυσή» τριάδα συμπλήρωσαν το Μαθηματικό Αθήνας με 19.883 μόρια και η Ιατρική Θεσσαλονίκης με 19.836 μόρια. Όσο για την Ιατρική Αθήνας, βρέθηκε στη δέκατη θέση με 19.800 μόρια.
Στον αντίποδα, εντύπωση προκάλεσαν οι επιδόσεις των υποψηφίων μουσουλμάνων. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις βάσεις των υποψηφίων αυτής της κατηγορίας μαζί με τις βάσεις των υποψηφίων των Ενιαίων Λυκείων, με αποτέλεσμα η σύγκριση να οδηγεί σε στρεβλά αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο τελευταίοι εισαχθέντες συγκέντρωσαν βαθμούς 1,8 και 1,85(!) και εισήχθησαν στα τμήματα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο (με 1.698 μόρια) και Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (με 1.584 μόρια) αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, «κραυγαλέες» περιπτώσεις έκρυβαν οι βάσεις για τους υποψήφιους των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.). Καθώς φέτος δόθηκε η δυνατότητα στους υποψηφίους να διεκδικήσουν περισσότερες θέσεις (όχι μόνο σε σχολές της περιοχής τους, όπως συνέβη πέρυσι), παρουσιάστηκε εντυπωσιακή άνοδος των βάσεων σε πολλά τμήματα. Η άνοδος έφθασε έως και τα 14.505 μόρια στην περίπτωση της Φιλολογίας Αθήνας για την κατηγορία των πολυτέκνων όπου, βεβαίως, πέρυσι η βάση είχε διαμορφωθεί μόλις στα 1.885 μόρια.


ΑΕΙ πολλών… ταχυτήτων
Ανά επιστημονικό πεδίο, η πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ διαμορφώθηκε ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο:
Οι βάσεις είναι δύο ταχυτήτων: Από τη μία στα περισσότερα τμήματα και κυρίως στα υψηλόβαθμα, όπως Νομικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας κ.ά. οι βάσεις σημείωσαν άνοδο λόγω της αύξησης του αριθμού των αριστούχων της θεωρητικής κατεύθυνσης. Ενδεικτικά, οι βάσεις διαμορφώθηκαν στη Νομική Αθήνας στα 18.879 μόρια (+271), στη Νομική Θεσσαλονίκης στα 18.715 (+280), στη Φιλολογία Αθήνας στα 17.781(+520), στη Φιλολογία Θεσσαλονίκης στα 17.745 (+498) και στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου στα 18.204 μόρια (+505).
Από την άλλη, καταγράφηκε μεγάλη πτώση στα παιδαγωγικά τμήματα, από 75 μόρια στην Αθήνα έως και 1.400 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού η «στρόφιγγα» των διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση έχει κλείσει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ζήτησή τους από τους υποψήφιους.

2ο-4ο επιστημονικό πεδίο:
Στις φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές σχολές, τις οποίες διεκδικεί η πλειονότητα των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι βάσεις παρουσίασαν αυξομειώσεις. Πτωτικά κινήθηκαν τα τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων. Ενδεικτικά, στα τμήματα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η πτώση κυμάνθηκε από 46 μόρια στο ΕΜΠ στην Αθήνα έως και 611 μόρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά). Στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, η βάση διαμορφώθηκε στα 18.184 μόρια στο ΕΜΠ (σημειώνοντας πτώση κατά 299 μόρια σε σχέση με πέρυσι) και στα 17.529 μόρια (-293) στο ΑΠΘ.
Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν τα τμήματα γεωτεχνολογικού τομέα τόσο των πανεπιστημίων όσο και των ΤΕΙ. Για παράδειγμα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η βάση στο τμήμα Επιστημών Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών διαμορφώθηκε στα 13.321 μόρια (+1.046) και στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής στα 14.037 μόρια (+979). Εντυπωσιακό είναι ότι η βάση αυξήθηκε και στα ΤΕΙ με τη βάση στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής Ηπείρου να διαμορφώθηκε στα 7.867 μόρια (+590 μόρια).

3ο επιστημονικό πεδίο:
Παρά τη δυσκολία που είχαν φέτος τα θέματα στη Φυσική και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης, οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης κατάφεραν με τις επιδόσεις τους όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά να αυξήσουν -έστω και οριακά- τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές. Ενδεικτικά, η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 19.170 μόρια (+17), ενώ επιπλέον 135 μόρια απαιτήθηκαν για την εισαγωγή στην Ιατρική Θράκης με τη βάση να διαμορφώνεται στα 18.504 μόρια. Ανοδικά, έως και 184 μόρια, κινήθηκαν εξάλλου οι βάσεις εισαγωγής στις Κτηνιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές.
Άνοδο σημείωσαν τα τμήματα ΤΕΙ του 3ου πεδίου, όπως Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής κ.ά.

5ο επιστημονικό πεδίο:
Οι βάσεις στις Οικονομικές σχολές του πεδίου κινήθηκαν ανοδικά έως και 300 μόρια. Ενδεικτικά, οι βάσεις διαμορφώθηκαν στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά στα 15.881 μόρια (+285 ), στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθήνας στα 15.298 (+254) και στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Μακεδονίας στα 16.752 μόρια (+284 μόρια).


Αστυνομικές - στρατιωτικές σχολές
Η μεγαλύτερη άνοδος των βάσεων σημειώθηκε στις Αστυνομικές σχολές και κυρίως στην Αστυφυλάκων, όπου η βάση «εκτοξεύθηκε» στα 15.876 μόρια, δηλαδή 2.243 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, σημαντική ήταν η άνοδος, κατά 459 μόρια, στη βάση της σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας που έφθασε τα 18.441 μόρια.

Κατά περίπου 1.000 μόρια αυξήθηκαν οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές. Ενδεικτικά, στο τμήμα Ικάρων - Ιπτάμενοι η βάση ανέβηκε κατά 1.001 μόρια σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα 17.188 μόρια. Για τη σχολή Ικάρων - Μηχανικοί οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 19.065 μόρια (+154). Εντυπωσιακή άνοδος, καταγράφηκε και στη σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού - ΟΠΛΑ (+725), ενώ η άνοδος στη σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ και ΣΩΜΑΤΑ) κυμάνθηκε από 288 έως 413 μόρια.

Εγγραφές μέχρι 28 Σεπτεμβρίου
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από την Τρίτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες με αναλυτική εγκύκλιο.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές
Bookmark and Share