Αύριο, εκτός απροόπτου, με συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς ξεκινά η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Η τρόικα καλείται να «επικυρώσει» το νέο «πακέτο», ώστε να μπει στην τελική ευθεία η σύνταξη της νέας έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το «κλειδί» για τις πολιτικές αποφάσεις επί του ζητήματος της παράτασης.
Στις... επικείμενες διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης τα «μέτωπα» παραμένουν σημαντικά:
Καταρχήν η τρόικα θα πρέπει να αποδεχθεί, όχι μόνο τα προτεινόμενα μέτρα αλλά την αλλαγή στο μείγμα του «πακέτου». Ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως η μείωση του ελλείμματος κατά 11,7 δισ. στη διετία 2013 ? 2014 θα προερχόταν από περικοπές δαπανών 11,5 δισ. και από φορολογικές παρεμβάσεις 2 δισ., η αναλογία αλλάζει: Τα 13,5 δισ. που απαιτούνται για να επιτευχθεί καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 11,7 δισ. η Αθήνα ευελπιστεί πλέον να προέλθουν από περικοπές δαπανών 10,5 δισ. και από 3 δισ. φορολογικών παρεμβάσεων, θέμα ωστόσο που πρέπει να αποδεχθεί και η τρόικα.
Θέμα διαπραγμάτευσης είναι και οι «ρήτρες». Η τρόικα έχει ζητήσει ρήτρα επίτευξης στόχων. Δηλαδή, εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προγράμματος, το 2013 θα πρέπει αυτόματα να λαμβάνονται νέα σκληρά μέτρα, από τις αρχές του 2014, με καινούριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες πιθανότατα θα πρέπει να είναι και προσυμφωνημένες. Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. για ρήτρα ισοδυνάμων. Δηλαδή, εάν αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα πέραν των στόχων ή υπάρξει καλύτερη ανάπτυξη, αυτόματα και σταδιακά να αποσύρονται σκληρά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Χθες ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε πως «θέλουμε να βάλουμε ρήτρες στόχων και θα καταβληθεί προσπάθεια αυτές να είναι συμμετρικές, και προς τα πάνω και προς τα κάτω».
Εκτενής αναμένεται να είναι η συζήτηση για τις μακροοικονομικές προβλέψεις: Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή το εύρος της προβλεπόμενης ύφεσης και οι προβολές εξόδου από αυτή, από το οποίο συναρτάται άμεσα η εξέλιξη χρέους και ελλειμμάτων.
Κομβικής σημασίας είναι οι προβλέψεις για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, αφού μέσω αυτών μειώνεται το χρέος.
Ελευθερία Αρλαπάνου