Με καθυστέρηση περίπου 2,5 μηνών ξεκινά η αξιολόγηση των οκτώ προσφορών που κατέθεσαν εταιρείες ελληνικές και μη για τις έρευνες πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα.
Οι προσφορές είχαν κατατεθεί στις 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο της διεθνούς προκήρυξης με τη διαδικασία «ανοικτών θυρών». Το άνοιγμά τους..., σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό, ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης, κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιρειών και κοινοπραξιών να παραστούν στο άνοιγμα των φακέλων.
Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας αποδίδεται αρμοδίως στην ανάγκη προώθησης του διαγωνισμού για την πραγματοποίηση μη αποκλειστικών σεισμικών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και τη Νότιας Κρήτης. Οι προσφορές για το διαγωνισμό αυτό παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς κατατέθηκαν μετά την προκήρυξη των εκλογών του περασμένου Μαΐου, οπότε η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αποφάσισε να παραπέμψει τη συνέχιση της διαδικασίας μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης.
Σε ό, τι αφορά τον διαγωνισμό για τις περιοχές Κατακόλου, Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων, την Παρασκευή θα ανοιχτούν οι προσφορές των εξής εταιρειών:
1. Ιωάννινα. ΕΛΠΕ–Edison (Ιταλία)- Melrose Resources (Βρετανία),
- Energean Oil (Παραχωρησιούχος Πρίνου) - Petra Petroleum (Καναδάς) - Schlumberger, Arctic Hunter Energy- KO Enterprises, Chariot Oil and Gas.
2. Κατάκολο. Energean Oil - Trajan Oil (Βρετανία) – Schlumberger, Grekoil Energy Ventures.
3. Πατραϊκός Κόλπος. ΕΛΠΕ –Edison –Melrose, Energean Oil -Trajan Oil- Schlumberger.
Για την προώθηση των διαδικασιών του διαγωνισμού, ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος συνέστησε 17 μελή επιτροπή με πρόεδρο τον γ.γ. του υπουργείου Κώστα Μαθιουδάκη και αναπληρώτρια την καθηγήτρια του ΕΜΠ, Σοφία Σταματάκη.
Η επιτροπή ως έργο έχει την αξιολόγηση των προτάσεων και τη διεξαγωγή διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους επενδυτές. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης, θα εισηγηθεί προς τον υπουργό τους προτεινόμενους επενδυτές για κάθε περιοχή.
Ωστόσο πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι τελικές αποφάσεις θα περάσουν για έγκριση από το Μαξίμου, κάτι που ίσχυσε και στο διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες.
Πάντως, ασχέτως του ότι η διαδικασία κατάταξης των ενδιαφερόμενων εταιρειών και κυρίως της διαπραγμάτευσης για τους τελικούς όρους παραχώρησης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος (δεσμεύει Ελληνικό Δημόσιο και ανάδοχο για τουλάχιστον 25 χρόνια για τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις), το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζεται και για το δεύτερο γύρο παραχωρήσεων.
Με βάση την προετοιμασία που έχει γίνει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (Γιάννης Μανιάτης) οι νέοι διαγωνισμοί θα αφορούν σε περιοχές που κατά το παρελθόν η ΔΕΠ- ΕΚΥ έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες έρευνες με σεισμικά και γεωτρήσεις και τα γεωλογικά τους χαρακτηριστικά δημιουργούν ελπίδες εύρεσης υδρογονανθράκων.
Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Κρήτη και Παξούς