«Ή θα προσωρήσουμε όλοι μαζί ή θα μείνουμε όλοι μαζί πίσω» το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού.
Το αίτημα να ληφθούν άμεσα δράσεις που θα αντιμετωπίζουν τη «μη βιώσιμη για πολύ» απόκλιση στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης επαναλαμβάνει... επιτακτικά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, προτείνοντας χρονοδιάγραμμα για υιοθέτηση ευρωομολόγων με ορίζοντα το 2018 και επαναλαμβάνοντας πως μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «μνημειώδης αποτυχία για την ΕΕ».
Ο Ραχόι απέφυγε εκ νέου να αναφέρει εάν η Μαδρίτη πρόκειται να ζητήσει επέμβαση της ΕΚΤ ή βοήθεια από τους μηχανισμούς, υποστηρίζοντας πάντως πως σε τέτοια περίπτωση η επιβολή όρων θα ήταν άσκοπη.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στη γερμανική Bild, στη γαλλική Journal du Dimanche, στην ιταλική Corriere della Sera και στην ισπανική ABC. Όσον αφορά τα άμεσα προβλήματα της Μαδρίτης, και πρώτα το ζήτημα της στήριξης του τραπεζικού της τομέα (για την οποίο έχει ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια), ο Ραχόι υπογράμμισε πως οι ισπανικές τράπεζες θα είναι «απολύτως ασφαλείς» αφού πάρουν τα κεφάλαια που έχουν αποφασιστεί.
Η ίδια η πίεση που υφίστανται όμως τα ισπανικά ομόλογα στις αγορές, τόνισε, είναι εντονότατη: «Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για εκτεταμένο διάστημα και για αυτό πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των μεγάλων διαφορών στα επιτόκια» είπε. Η νομισματική ένωση, συμπλήρωσε «δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν πολλές χώρες δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και άλλες με δυσβάσταχτο κόστος».
Στην επισήμανση πως η διοίκηση της ΕΚΤ έχει δείξει ότι κινήσεις στήριξης θα συνοδεύονται από όρους, ο Ραχόι απαντά πως η Μαδρίτη «ήδη εφαρμόζει τις προϋποθέσεις» των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής και η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει την υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση. «Βλέπετε, η Ισπανία είναι μία σοβαρή χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την πορεία για τη δημοσιονομική ενοποίηση, ο Ραχόι αναφέρθηκε στις προτάσεις που, όπως είπε έχει διαβιβάσει στον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, και προβλέπουν, μαζί με τραπεζική ένωση, το εξής χρονοδιάγραμμα: Εκπλήρωση των μέτρων για φορολογική και οικονομική σύγκλιση μέχρι το 2014, κοινοτική εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών μέχρι το 2016 και, μετά την απόφαση ενιαίων δημοσιονομικών για την Ευρωζώνη, έκδοση κοινών ομολόγων το 2018.
Το ευρώ, επανάλαβε ο Ραχόι, είναι «μη αναστρέψιμο» -και, σε αυτό το πλαίσιο, «μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν μνημειώδης αποτυχία όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ΕΕ». Επιπλέον, ανέφερε, «ζητήσαμε από τους Έλληνες να εκφράζουν στις τελευταίες εκλογές την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ και αυτοί το έκαναν»