Το ελληνικό χρέος προσελκύει πλέον αγοραστές τόσο από τα hedge funds όσο και
από ορισμένους θεσμικούς και αρκετούς ιδιώτες επενδυτές, αναφέρουν εγχώρια και
ξένα dealing rooms, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει επενδυτικό στοίχημα
περιορισμένης αξίας συναλλαγών.
Τουλάχιστον για την ώρα...
Εντείνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έλαβαν οι ομολογιούχοι στο... πλαίσιο του PSI, αλλά και των sweeteners ή warrants. Των τίτλων, δηλαδή, εκείνων που δίνουν το δικαίωμα στον κομιστή να λάβει υψηλότερα επιτόκια του ονομαστικού, σε περίπτωση που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπερβεί την προκαθορισμένη εκτίμηση.
Το ελληνικό χρέος προσελκύει πλέον αγοραστές τόσο από τα hedge funds όσο και από ορισμένους θεσμικούς και αρκετούς ιδιώτες επενδυτές, αναφέρουν εγχώρια και ξένα dealing rooms, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει επενδυτικό στοίχημα περιορισμένης αξίας συναλλαγών. Τουλάχιστον για την ώρα.
Ετσι, το ομόλογο λήξης 24ης Φεβρουαρίου το 2023, που είναι και αυτό που ωριμάζει νωρίτερα, έχοντας καταγράψει κέρδη της τάξης του 50% το τελευταίο τρίμηνο, κινείται πλέον στα επίπεδα του 20% της ονομαστικής του αξίας. Τα επίπεδα αυτά είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το υψηλό που σημειώθηκε τις παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, οπότε και κορυφώθηκε ο κύκλος της αισιοδοξίας, αυτής της φάσης, στις αγορές.
Με υψηλό στα 21,068 σεντς ανά ευρώ ή 21,068% της ονομαστικής αξίας, κυμάνθηκε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες περί τα 20 σεντς, καθώς τα επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις για την εγγραφή των πρώτων κερδών τους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί το Adelante Asset Management Limited, το οποίο άνοιξε τη θέση του στους τίτλους του 2023 σε επίπεδα τιμών κοντά στα 14 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών του Ιουνίου, οπότε και σημειώθηκαν τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών από την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους στη δευτερογενή αγορά. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, είχε θέσει στόχο για την αποκομιδή κερδών τα 17 σεντς, αλλά με τη δυναμική που είχε η αγορά, διπλασίασε τη θέση του, «ρίχνοντας» άλλα 2 εκατ. ευρώ. Εκτοτε διπλασίασε τη θέση του στο 4% του συνολικού του χαρτοφυλακίου των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, τα οποία είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι η άνοδος πάνω από τα 20 σεντς έχει πυροδοτήσει τώρα πωλήσεις. Η τακτική αυτή είναι χαρακτηριστική των επιθετικών κεφαλαίων που ασχολούνται με την ελληνική αγορά. Το Adelante, που έχει τα γραφεία του στην Berkeley Street του Λονδίνου, αυτοπροσδιορίζεται ως Emerging Markets Fund Management Company, γεγονός που υποδεικνύει για μία ακόμη φορά την έντονα κερδοσκοπική φύση των διαχειριστών που ασχολούνται με το ελληνικό χρέος.
Ελληνικά dealing room, όμως, αναφέρουν πως παρά τις πωλήσεις αυτή την εβδομάδα «βγήκαν και αγοραστές από απροσδόκητες πλευρές της αγοράς». Μεταξύ αυτών αναφέρουν και «ενδιαφέρον του ομολογιακού αμοιβαίου κεφαλαίου του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φέρεται, σύμφωνα με αυτές τις πηγές, να τοποθετείται επιφυλακτικά στα νέα ελληνικά ομόλογα, καθώς «δεν έχει πολλές επενδυτικές επιλογές για τα κεφάλαια που έχει υπό διαχείριση εξαιτίας των περιορισμών του θεσμικού πλαισίου υπό το οποίο λειτουργεί», ενώ «τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης είναι σαφώς πολύ χαμηλά, επιτρέποντας έτσι τη μείωση του μέσου κόστους κτήσης των ομολόγων που διακρατεί σε μια κλασική περίπτωση αυτού που αποκαλείται στην αγορά ως μουαγιέν».
Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνουν και οι όγκοι συναλλαγών στη δευτερογενή, η σχετική επενδυτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη. Ομως, μεταξύ των αγοραστών, πέραν των hedge funds, τα ομόλογα έχουν αρχίσει και προσελκύουν και Ελληνες ιδιώτες και θεσμικούς, όπως ασφαλιστικά Ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο αριθμό τέτοιων ομολόγων έχουν λάβει στο πλαίσιο του PSI τον Μάρτιο και οι ελληνικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές.