Γερμανικός Τύπος: Κερδισμένη για 2 λόγους η Ελλάδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Γερμανικός Τύπος: Κερδισμένη για 2 λόγους η Ελλάδα..

 


Για μια επίσκεψη με συμβολικό χαρακτήρα, που όμως έστειλε πολλά και σημαντικά μηνύματα, κάνουν λόγο σήμερα οι περισσότεροι Γερμανοί αναλυτές στο γερμανικό Τύπο, σχολιάζοντας την παρουσία Μέρκελ στην Αθήνα. 

 


Εάν υπάρχει κερδισμένος από την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα είναι ο... Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμφωνούν οι περισσότεροι σχολιαστές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Και αυτό διότι απέσπασε δύο σημαντικές δεσμεύσεις από την Άγκελα Μέρκελ: Πρώτον, ότι η Γερμανία θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και δεύτερον, ότι η Γερμανία θα στηρίξει την χώρα στις προσπάθειές της.


Κάλυψη λεπτό προς λεπτό της επίσκεψης Μέρκελ

Τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το ειδησεογραφικό NTV και το δημόσιο Phoenix κάλυψαν ζωντανά σχεδόν λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, ενώ πολλοί ήταν οι ανταποκριτές, που μετέδιδαν χθες από το πρωί ό,τι συνέβαινε στην Αθήνα: Την άφιξη της καγκελαρίου, τις επαφές της, τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια. Σε πολλές γερμανικές εφημερίδες σήμερα η επίσκεψη Μέρκελ είναι πρωτοσέλιδο.

«Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες»
Συγκεκριμένα, η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και σημειώνει: «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους». Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε ότι «κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πιστωτές είναι εκβιάσιμοι».

«Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο «Η Μέρκελ ενθαρρύνει τους Έλληνες» και υπότιτλο: «Διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το Eurogroup αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα».
«Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα. (…) Από τη στιγμή που η έκθεση της τρόικας δεν είναι ακόμα έτοιμη, η συνάντηση περιορίστηκε σε ευγενικές χειρονομίες, αναγνώριση και προθέσεις. (…) Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να σκεφθούν. Δείχνουν πόσο εύκολα η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και παλιά ανακλαστικά αν απουσιάσει το λιπαντικό που κρατά τη μηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε λειτουργία: η ευημερία για όλους. Οι Έλληνες ζουν χειρότερα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες πιστώτριες χώρες. Και εκεί όμως ακούγεται όλο και δυνατότερα το ερώτημα για ποιο λόγο επιδεικνύεται αλληλεγγύη δισεκατομμυρίων όταν αυτή ανταποδίδεται με βρισιές και προσβολές» σημειώνει η εφημερίδα.

«Συμβολική συνάντηση»
Το Spiegel Online γράφει: «Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγενικές χειρονομίες στου Μαξίμου» και σημειώνει: «Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, διαδηλωτές πέταγαν μολότωφ και κεκλεισμένων των θυρών Μέρκελ και Σαμαράς αντάλλαζαν ευγένειες. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να υπογραμμιστούν οι δεσμοί των δύο χωρών. Η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική».

«Η Άγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας»
Το περιοδικό Focus δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες η Άγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας» όχι μόνο στα γερμανικά, αλλά και στα ελληνικά. Σε ένα απόσπασμα παρατηρεί: «Το ζητούμενο δεν είναι να δίνει ο ισχυρός στον αδύναμο εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγορεύσεις. Το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης χώρας σας. Να ενισχυθεί και πάλι η Ευρώπη και να μπορεί να σταθεί η ήπειρός μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Αυστριακός τύπος
Κυριαρχεί στο σύνολο των αυστριακών εφημερίδων, η χθεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, όπου γίνονται αναφορές στην ελληνική οργή και στα επεισόδια.

«Ελληνική οργή» τιτλοφορεί την πρωτοσέλιδη αναφορά της στην επίσκεψη, η μεγάλης κυκλοφορίας «Κουρίρ», έχοντας, στο ολοσέλιδο δημοσίευμα σε εσωτερική σελίδα, τον τίτλο «Η Μέρκελ σε θαρραλέα αποστολή στην Αθήνα», στο οποίο τονίζεται ότι σε ένα από τα δυσκολότερα ταξίδια της, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα για να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια, επαινώντας συγχρόνως τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τις θυσίες του πληθυσμού και ευχόμενη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Εκτενές είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ντι Πρέσε» με τίτλο «Δύσκολη επίσκεψη: Η Μέρκελ επαινεί, η Αθήνα μαίνεται», στο οποίο επισημαίνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε την επίσκεψη ως «αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού» και η καγκελάριος φάνηκε να δείχνει κατανόηση για την κατάσταση της χώρας, υπογραμμίζοντας τη βούληση να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την πρόθεση για βοήθεια στην αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τομέα υγείας, ενώ υπάρχουν αναφορές στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια.

Στο κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Γιατί η Μέρκελ θα συνεχίσει να δίνει χρήματα στην Αθήνα», υπογραμμίζεται πως η Γερμανία είναι «καταδικασμένη» να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να σωθεί και η ίδια από τις επιπτώσεις τής κατάρρευσης του ευρώ. Σημειώνεται ακόμη πως μπορεί ίσως να ήταν υπερβολική η σύγκριση της Ελλάδας από τον Αντώνη Σαμαρά με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ωστόσο υπάρχουν ήδη κοινά σημεία, καθώς η ανεργία έχει ανέλθει στο 24% -όταν στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης είχε διαμορφωθεί στο 30%- τα ακραία κόμματα παρουσιάζουν συνεχή άνοδο, όπως και τότε, και κανείς δεν γνωρίζει αν η Ελλάδα θα περιέλθει σύντομα σε μια κατάσταση επικίνδυνης ακυβερνησίας.

«Αποδοκιμασίες και φιλική χειραψία για την καγκελάριο» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στη «Ντερ Στάνταρντ», στο οποίο υπάρχουν αναφορές στις δηλώσεις της καγκελαρίου κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, στον σχολιασμό της επίσκεψης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ενώ εκτεταμένα περιγράφονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ανάλογου περιεχομένου είναι τα δημοσιεύματα και στις άλλες αυστριακές εφημερίδες, όπως χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι τους: «Χιλιάδες φώναξαν στη Μέρκελ "Έξω, έκτρωμα του Χίτλερ"» στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», «Αποστολή καλής θέλησης της Μέρκελ» στη «Βίνερ Τσάιτουνγκ», «Η Μέρκελ στην Αθήνα - Πέτρες κατά της καγκελάριου» στην «Εστεραιχ», «Να φύγετε κυρία Μέρκελ» στην «Κλάινε Τσάιτουνγκ».
Bookmark and Share