Μία μάλλον απαξιωτική αναφορά για το ελληνικό πρόβλημα επεφύλασσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο των Συντηρητικών, χαρακτηρίζοντας, ουσιαστικά, άνευ νοήματος την έκταση στην οποία η ελληνική κρίση απασχολεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
«Πηγαίνω σ΄αυτές τις Συνόδους Κορυφής όπου μιλάμε ατέλειωτα για την Ελλάδα, την ώρα που στην άλλη άκρη του κόσμου η Κίνα αναπτύσσεται τόσο γρήγορα που κάθε τρεις μήνες δημιουργεί μια οικονομία στο μέγεθος της Ελλάδας! Δεν πρόκειται, ως.. πρωθυπουργός, να επιτρέψω η χώρα μου να μπει σ΄αυτή τη λογική», σημείωσε ο Κάμερον σε μία αποστροφή γνήσιου βρετανικού ευρωσκεπτικισμού.
Κατά τα άλλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι η Βρετανία πρέπει να λάβει δύσκολες και οδυνηρές αποφάσεις προκειμένου να μην καταποντιστεί.
«Αν δεν δράσουμε, αν δεν λάβουμε δύσκολες και οδυνηρές αποφάσεις, αν δεν επιδείξουμε αποφασιστικότητα και φαντασία, η Βρετανία ίσως να μην είναι στο μέλλον αυτό που ήταν στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Η αλήθεια είναι η εξής: Η ώρα της αλήθειας σήμανε για χώρες όπως η δική μας. Είτε θα κολυμπήσουμε, είτε θα βουλιάξουμε. Είτε θα δράσουμε είτε θα παρακμάσουμε», τόνισε.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, ανακοίνωσε νέες περικοπές ύψους 10 δισ. στερλινών στις κοινωνικές δαπάνες. Οι περικοπές αυτές, που αφορούν κυρίως τα οικογενειακά επιδόματα ή τα στεγαστικά επιδόματα των νέων ανέργων, έρχονται να προστεθούν στις περικοπές ύψους 18 δισ. στερλινών που είχε ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε πως η Βρετανία θα καταφέρει να βγει από την κρίση «δουλεύοντας σκληρά», δίνοντας προτεραιότητα στην οικογένεια, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας, υπηρετώντας τους άλλους».