Alpha Bank: Γιατί οι τιμές δεν πέφτουν ταχύτερα από τους μισθούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Alpha Bank: Γιατί οι τιμές δεν πέφτουν ταχύτερα από τους μισθούς

 

Απόσπασμα από το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank:


"Η μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, από την πτώση των μισθών και συντάξεων και την αύξηση της ανεργίας, έχει αρχίσει να... συμπιέζει τον πληθωρισμό, καθώς και οι τιμές είτε μειώνονται είτε αυξάνονται αλλά πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι φωνές γιατί πέφτουν οι τιμές πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι οι μισθοί.

Ο πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ στην Ελλάδα μειώθηκε στο 0,9% τον Σεπτέμβριο 2012,
έναντι 1,7% τον Αύγουστο 2012,
1,3% τον Ιούλιο και τον Ιούνιο του 2012.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε δραστικά
στο 0,3% τον Σεπτέμβριο 2012,
από 1,2% τον Αύγουστο 2012 και
0,9% τον Ιούλιο 2012.
Τέλος, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε αρνητικό επίπεδο τον Σεπτέμβριο 2012, στο -0,3%, από 0,5% τον Αύγουστο 2012.

Η μείωση αυτή του πληθωρισμού έλαβε χώρα σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στη Ζώνη του ευρώ διατηρείται στο 2,7%, ενώ ο πληθωρισμός με βάση τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού στην Ελλάδα ανήλθε στο 6,5% τον Αύγουστο 2012, με αύξηση των τιμών των εισαγόμενων ενεργειακών αγαθών κατά 16%.

Οσον αφορά στην επίπτωση της ύφεσης στον πληθωρισμό στην Ελλάδα σημειώνεται ότι αυτή είναι εμφανής στην πτώση των τιμών των περισσότερων βασικών διεθνώς μη εμπορεύσιμων προϊόντων, όπως
τα ενοίκια κατοικιών (-2,9%) -με πολύ μεγαλύτερη πτώση στα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων-
οι υπηρεσίες επισκευής - συντήρησης κατοικίας (-1,9%),
οι οικιακές υπηρεσίες (-3,6%),
οι ιατρικές, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες (-2,4%),
οι τιμές των αυτοκινήτων -προφανώς μέσω μείωσης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στη συγκεκριμένη αγορά (-3,5%),
οι τηλεφωνικές υπηρεσίες (-1,9%),
οι υπηρεσίες αναψυχής (-2,9%),
τα δίδακτρα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (-3,7%),
οι τιμές-έξοδα των ξενοδοχείων (-6,9%),
οι τιμές στα κουρεία - κομμωτήρια (-3,4%),
οι τιμές στα είδη ταξιδίου - είδη καπνιστού (-5,2%), κ.ά.

Οι ανωτέρω μειώσεις τιμών συνέβησαν σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται:
α) με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, όπως προαναφέρθηκε και κατά συνέπεια, με αυξήσεις στο κόστος ηλεκτροδότησης, θέρμανσης, μεταφορικών, κ.λπ.,
β) με μεγάλες αυξήσεις στο κόστος κτήσης πρώτων υλών και άλλων ενδιάμεσων εισαγόμενων προϊόντων λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής πολλών από αυτές, αλλά και λόγω του δραστικού περιορισμού των πιστωτικών διευκολύνσεων και της αύξησης του κόστους του χρήματος για ελληνικές εταιρείες τους τελευταίους μήνες, καθώς και
γ) με μεγάλες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία που επιβαρύνουν τους συνεπείς φορολογουμένους.
Άλλωστε και ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών εισαγομένων βιομηχανικών προϊόντων εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 3,4% τον Ιούλιο του 2012.

Γίνεται επομένως φανερό ότι το μέγεθος της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα (ακόμη και με βάση το σχετικό ΔΤΚ έναντι των βασικών ανταγωνιστών της χώρας) είναι τώρα σημαντικό (αφού ο εγχώριος πληθωρισμός είναι στο 0,3%, ενώ ο μέσος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι 2,7%), παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε στα πρώτα χρόνια του προγράμματος προσαρμογής όταν η αύξηση του εγχώριου πληθωρισμού κατέστη αναπόφευκτη λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Καυσίμων, Τσιγάρων, Τέλη Κυκλοφορίας, Αυξήσεις τιμών υπηρεσιών ΔΕΚΟ, κ.ά.).

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η έννοια της προσαρμογής (κατανάλωση χωρίς δανεικά) είναι συνώνυμη με την συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων.
Τούτο δεν μπορεί να συμβεί εάν οι τιμές υποχωρήσουν όσο και οι μισθοί (το πραγματικό εισόδημα παραμένει αμετάβλητο) ή οι τιμές πέσουν περισσότερο από τους μισθούς (το πραγματικό εισόδημα αυξάνει).
Η μείωση των πραγματικών μισθών λαμβάνει χώρα μόνον εφόσον οι τιμές μειώνονται λιγότερο από τη μείωση των μισθών.
Σημειώνεται ότι αν η μείωση των πραγματικών μισθών είχε γίνει ταχύτερα απ΄ ό,τι έγινε, θα είχαμε, πιθανότατα, μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από αυτό που έχουμε σήμερα...
Bookmark and Share