Στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα μετρά περίπου 600.000 εργαζομένους, θα είναι δηλαδή μειωμένος κατά περίπου 30%!
Η μείωση θα προέλθει απο το πακέτο των... μέτρων που απαιτεί η τρόικα και απο τις "χειρουργικές" κινήσεις που κάνει σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση.
Μέχρις ώρας το θέμα της διαθεσιμότητας - απολύσεων παραμένει ανοιχτό, ενώ προβλέπει αρχικά να μπουν σε τέτοιο καθεστώς 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι τα επόμενα 2 χρόνια. Προκειμένου όμως να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, θα ακολουθηθεί πιστά ο κανόνας μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις. Σε εφαρμογή θα τεθεί και η πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλαδή πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση αντί για απόλυση με εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι μόνο φέτος οι αποχωρήσεις από το δημόσιο θα φθάσουν τις 40.000. Με την εφαρμογή της πρότασης του υπουργείου για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση, άλλοι 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν σταδιακά.
Για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι θα φτάσουν τις 184.000 με τις φυσιολογικές συνταξιοδοτήσεις και επομένως θα ξεπεράσουν το όριο των 150.000 που θέλει η τρόικα.
Έτσι, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα μετρά περίπου 600.000 εργαζομένους και θα είναι περίπου κατά το 1/3 μικρότερος σε σχέση με το 2009 πριν από την κρίση.
Συγχρόνως, θα έχει περιορισθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις, προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς δημοσίους υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται.
Το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί και απο το πακέτο των μέτρων προβλέπει και την κατάργηση των ήδη περικομμένων δώρων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το συνολικό ποσό των 1.000 ευρώ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ως δώρα εορτών και επίδομα αδείας θα μηδενιστεί. Μετά τις περικοπές των δώρων που έγιναν το 2010, οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν έκτοτε 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 ευρώ ως επίδομα αδείας.
Με την κατάργηση τους, κάθε υπάλληλος θα χάσει 1.000 ευρώ τον χρόνο, ανεξαρτήτως του ύψους του μισθού του