"Η ΔΕΗ «ρουφάει» τα νερά του Αλιάκμονα".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

"Η ΔΕΗ «ρουφάει» τα νερά του Αλιάκμονα"..



Η αύξηση κατά 17 εκατ. κ.μ. των ποσοτήτων νερού από τη λίμνη Πολυφύτου που θα χρησιμοποιούνται στις μονάδες Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων, μετά την υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο αρμόδιο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.



«Είναι δημόσιο ποτάμι ο Αλιάκμονας ή ιδιωτικό;» αναρρωτιούνται οι συντάκτες της σχετικής ανακοίνωσης, καταγγέλοντας ότι... δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, ενώ αγνοούνται οι αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Οπως αναφέρεται, η ΔΕΗ προωθεί την αύξηση κατά 30% των υδάτων που αντλεί από τον Αλιάκμονα για τις ανάγκες της και για το λόγο αυτό θέλει να κατασκευάσει νέους αγωγούς μεταφοράς του νερού.


Οπως αναφέρει η μελέτη:

«Με το νέο αγωγό οι ανάγκες σε βιομηχανικό νερό των ΑΗΣ Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τη λίμνη Πολυφύτου. Οι δεσμευόμενες ποσότητες νερού από τον ταμιευτήρα Πολυφύτου θα αυξηθούν κατά 17.000.000 κυβ. μέτρα ανά έτος σε σχέση με την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση»

Οπως σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ η περιοχή έχει ήδη πρόβλημα μείωσης σε επίγεια και υπόγεια ύδατα, η ΔΕΗ «αναζητεί τη λύση στον υδάτινο σχηματισμό που αντέχει ακόμη, στον Αλιάκμονα, από τον οποίο θα καλύψει αυτή τη φορά 100 % τις ανάγκες του ΑΗΣ Αμυνταίου».

Το ιστορικό της εκμετάλλευσης
Παρά το γεγονός ότι ο Αλιάκμονας είναι περίπου 60 χλμ. μακριά και με πολύ χαμηλότερο υψόμετρο (αρνητική διαφορά 400 μέτρα), το 1997 ο ΑΗΣ Αμυνταίου άρχισε να υδροδοτείται κατά ένα μέρος από τον Αλιάκμονα (περίπου 10.000.000 κυβ. μέτρα /έτος).

Οπως υπενθυμίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, αφού η ΔΕΗ «αφαίμαξε (μαζί με τους αγρότες) τη λίμνη Βεγορίτιδα κατεβάζοντας τη στάθμη της πάνω από 30 μέτρα, αφού ξετίναξε κι ένα σημαντικό μέρος της υπόγειας υδροφορίας στη λεκάνη Αμυνταίου, στράφηκε στο επόμενο θύμα, τον Αλιάκμονα, από τον οποίο ήδη έπαιρνε νερό για τους κοντινότερους Σταθμούς της (κι αυτό με υψηλό κόστος). Σε λίγα χρόνια η ποσότητα αυτή διπλασιάστηκε. Σήμερα επειδή εξάντλησαν όλη σχεδόν την υπόγεια υδροφορία το «έργο» επαναλαμβάνεται».

Η ανακοίνωση καταλήγει θυμίζοντας ότι «ο μισός Αλιάκμονας από ποτάμι μετατρέπεται σταδιακά σε λίμνη λόγω των αλλεπάλληλων φραγμάτων και ΥΗΣ της ΔΕΗ ... και ... η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ η οποία συχνά στραγγαλίζει την ελάχιστη (οικολογική) παροχή προς τον κάμπο της Βέροιας ... εύλογα αναρωτιέται κανείς: είναι δημόσιο ποτάμι ο Αλιάκμονας ή ιδιωτικό;».
Bookmark and Share