Τα νέα δεδομένα για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τα νέα δεδομένα για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


  • Μετατάξεις, εφεδρεία αλλά και εκπαραθύρωση στο δημόσιο τομέα.
  • Έως τέσσερις μήνες η προειδοποίηση απόλυσης και μικρότερες αποζημιώσεις στον ιδιωτικό.
  • Οι αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ, που δηλώνει… «παρών»..




 Σε πολύ δυσχερή θέση θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς καλούνται να προσαρμοστούν σε σφιχτότερα χρονοδιαγράμματα στην προειδοποίηση απόλυσης. Θέματα για τα οποία ο ένας εκ των... κυβερνητικών εταίρων, η ΔΗΜΑΡ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει και θα περιοριζστεί στο «παρών».

Παράλληλα, για τον δημόσιο τομέα προβλέπονται αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων φέτος, δυνατότητα υποχρεωτικών μετατάξεων αλλά και εφεδρεία με αντίτιμο το 75% του μισθού για έναν χρόνο και μετά ορατό το ενδεχόμενο απόλυσης.

Οι αποζημιώσεις στον ιδιωτικό τομέα

Μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπαλλήλου με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου άνω των 12 μηνών συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μέγιστος χρόνος προειδοποίησης πριν από τη λύση της σύμβασης, προκειμένου ο εργοδότης να καταβάλει το ήμισυ της προβλεπόμενης κατά το επόμενο εδάφιο αποζημίωσης απόλυσης, τίθενται οι 4 μήνες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται η άρση των προσκομμάτων σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προβαίνουν σε απολύσεις σε περιπτώσεις μείωσης του κύκλου εργασιών τους.

Οι χρόνοι προειδοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:
α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα «συμπληρωμένους» μήνες έως δύο χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός μηνός πριν από την απόλυση.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο έτη συμπληρωμένα έως πέντε έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο μηνών πριν από την απόλυση.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε έτη συμπληρωμένα έως δέκα έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών μηνών πριν από την απόλυση.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων μηνών πριν από την απόλυση.

Υπολογισμός Αποζημίωσης Απροειδοποίητης Απόλυσης Ιδιωτικού Υπαλλήλου

Το ύψος της αποζημίωσης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, στις περιπτώσεις όπου ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης, διαμορφώνεται ως εξής:



Ο υπολογισμός της ως άνω αποζημίωσης γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Όσοι έχουν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη 17 έτη συμπληρωμένα και άνω δικαιούνται επιπλέον αποζημίωση, η οποία αυξάνεται κατά έναν μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και τους 12 μηνιαίους μισθούς. Το πλαφόν είναι στα 2.000 ευρώ ανά μήνα.

Κατάργηση Εργοδοτικών Εισφορών 1,1%

Προβλέπεται η κατάργηση της εισφοράς 0,75% επί των ημερομισθίων και μισθών των εργαζομένων υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η οποία βαρύνει τον εργοδότη, από την 1η Νοεμβρίου 2012. Το ίδιο ισχύει και για την εισφορά 0,35% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Οι κατώτατοι μισθοί

1. Μέχρι τη λήξη περιόδου οικονομικής προσαρμογής που προβλέπουν τα μνημόνια που προσαρτώνται στον ν. 4046/2012 και οι επακολουθούσες τροποποιήσεις αυτών, καθορίζεται ο νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και το ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών ως εξής:

(α) Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.

(β) Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

(γ) i) Ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

ii) Ο κατά τα άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών.

δ) Οι ως άνω προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για τη συμπληρωθείσα υπηρεσία τη 14η.2.2012.

ε) Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

στ) Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά τη 14η.2.2012.

ζ) Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.


Επίδομα μακροχρονίως ανέργου από το… 2014

Από την άλλη πλευρά, από την 1η-1-2014 θα δοθεί το επίδομα μακροχρονίως ανέργου για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ευρώ, προσαυξανόμενο κατά πεντακόσια ογδόντα έξι ευρώ και οκτώ λεπτά για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και όχι πέραν των δώδεκα μηνών. Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 μέχρι 66 ετών.

Μετατάξεις και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στη μεγαλύτερη δυνατή έκτασή του ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, αλλά και η διαθεσιμότητα. Όπως αναφέρεται, η κατάργηση των θέσεων έχει ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για την οποία εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις.

Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα έτος, μετά την πάροδο του οποίου ο υπάλληλος απολύεται, εφόσον δεν μεταταγεί ή δεν μεταφερθεί σε άλλη θέση.

Το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκτός από τις προβλεπόμενες ήδη από το ισχύον δίκαιο περιπτώσεις εκούσιας μετάταξης, μπορεί επιπλέον να μετατάσσεται υποχρεωτικά ή να μεταφέρεται με ταυτόχρονη μεταβολή της υπηρεσιακής του σχέσης σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετακινείται πρόσκαιρα (άρ. 5 ν. 4024/11), ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης.

Η τυχόν μη συμμόρφωση του υπαλλήλου με την πράξη υποχρεωτικής μετάταξης, ή υποχρεωτικής τοποθέτησής του για ορισμένο χρόνο, ή υπαγωγής του σε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης οδηγεί σε άμεση απόλυσή του.

• Προβλέπεται αργία σε όλες τις κατά περίπτωση πειθαρχικές διαδικασίες που ισχύουν και εφαρμόζονται. Οι διατάξεις για την αργία ορίζεται ρητά ότι εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς πειθαρχικές διαδικασίες.

• Καταργούνται οι οργανικές θέσεις σε ορισμένες κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, για τις οποίες κρίνεται ήδη, εν όψει των σύγχρονων εξελίξεων και αναγκών της διοίκησης, ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων στους οποίους ανήκουν οργανικά. Ειδικότερα, η περίπτωση αφορά θέσεις των κατηγοριών Δ.Ε. και Υ.Ε. των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Διοικητικού - Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων αναμένεται τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι να ενταχθούν στο φετινό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο είτε θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, είτε θα αποχωρήσουν κατά το άρθρο 101 του Υπαλληλικού Κώδικα. Παράλληλα, η χώρα ανταποκρίνεται και στη δέσμευσή της, η οποία προβλέφθηκε σε αντικατάσταση της ήδη νομοθετημένης υποχρέωσης, για αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων το 2012.

Παράλληλα, παρατείνεται κατά ένα έτος, δηλαδή από τις 31.12.2015 στις 31.12.2016, η προβλεπόμενη περίοδος ισχύος του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις
Bookmark and Share