Περισσότερες από 350.000 συντάξεις και μαζί με αυτές και οι δικαιούχοι τους βρίσκονται σε... αναμονή.
Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βιώνουν εδώ και μήνες μια ιδιότυπη ομηρία από το κράτος, καθώς παρ’ ό,τι έχουν κατατεθεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεν έχουν εκδοθεί οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να... μένουν χωρίς εισόδημα, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για το πώς επιβιώνουν οι άνθρωποι. Και βεβαίως, όταν η σύνταξη εκδοθεί, τα ποσά δεν δίνονται με προσαύξηση εν είδη προστίμου για την καθυστέρηση.
Και μπορεί για την κυβέρνηση, το ξεμπλοκάρισμα της λίστας αναμονής στο δημόσιο να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους που περιμένουν, η καταβολή της σύνταξής τους συνδέεται άμεσα με την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία δύο χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης. Η καθυστέρηση φθάνει ακόμη και τα 4 χρόνια, σε «δύσκολες» περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης σε περισσότερα από δύο ταμεία.
Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, στα μεγαλύτερα ταμεία, βάσει των στοιχείων Σεπτεμβρίου του υπουργείου Εργασίας.
ΙΚΑ: Ο αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι 85.333 για κύρια σύνταξη και 71.653 για επικουρική. Υπάρχουν και 37.124 αιτήσεις κύριας σύνταξης που εκκρεμούν, όμως οι δικαιούχοι, μην μπορώντας να περιμένουν άλλο δέχθηκαν να πάρουν προσωρινή σύνταξη, με το φόβο ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το ρητό «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Ο μέσος χρόνος αναμονής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης είναι 11 μήνες. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τους 24 μήνες.
ΤΠΔΥ: Το πρόβλημα είναι γνωστό και σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης. Οι αιτήσεις σε αναμονή είναι κοντά στις 62.000. Η αναμονή ξεπερνά τα 3 χρόνια.
ΕΤΑΑ: Στο ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΣΑΥ και το Ταμείο Νομικών που έχουν υπαχθεί κάτω από την ομπρέλα του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) εκκρεμούν 6.300 αιτήσεις. Εάν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, ο χρόνος αναμονής φθάνει τους 30 μήνες.
ΤΕΑΔΥ: Στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ο χρόνος αναμονής για επεξεργασία φακέλου είναι περίπου 1,5.
ΜΤΠΥ: Το σύνολο όλων των περιπτώσεων αιτήσεων απονομής μερισμάτων (αναθεωρήσεις, μεταβιβάσεις, διαδοχική ασφάλιση κλπ) ανέρχεται σε 85.000.
ΝΑΤ: Ακόμη και 4 χρόνια μπορεί να περιμένουν στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο για τις συντάξεις γήρατος, εφόσον υπάρχει υποχρέωση και από το Ταμείο Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού. Αυτόνομα στο ΝΑΤ, ο χρόνος απονομής είναι 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης, ενώ για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης, ο μέσος όρος αναμονής είναι 7 και 8 μήνες. Για συντάξεις με συμμετοχή του ΝΑΤ σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ο μέσος όρος αναμονής ανέρχεται σε 7 με 8 μήνες, ενώ για συντάξεις ανικανότητας ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 10 έως 12 μήνες.
Για τη χορήγηση των εφάπαξ χρηματικών παροχών, για το ΤΠΑΕΝ (Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού), ο χρόνος ανέρχεται στα 3 χρόνια και εκκρεμούν 2.250 αιτήσεις. Για το ΤΠΚΠΕΝ (Ταμείο Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού), ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 3 χρόνια και εκκρεμούν περίπου 2.270 αιτήσεις. Για τους συνταξιούχους άλλων φορέων με συμμετοχή του ΝΑΤ, ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 4 χρόνια και εκκρεμούν για ΤΠΑΕΝ 1.650 αιτήσεις και για το ΤΠΚΠΕΝ περίπου 5.000 αιτήσεις.
Στα επικουρικά Ταμεία του ιδιωτικού τομέα η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη με εξαίρεση το Ταμείο των Εμποροϋπαλλήλων όπου η αναμονή φτάνει τα 3 χρόνια.
Τι μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι
Μπροστά στην ιδιότυπη αυτή στάση πληρωμών, δεν είναι και πολλές οι εναλλακτικές που έχουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι που ζουν εδώ και μήνες χωρίς εισόδημα.
Μία λύση, είναι η προσωρινή Σύνταξη. Απονέμεται από τον πρώτο μήνα της υποβολής της σχετικής αίτησης και αποτελεί περίπου το 80% της παροχής από τον κύριο φορέα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι ότι δεν αποδίδεται προσωρινή σύνταξη από τον επικουρικό φορέα. Επίσης, προσωρινή σύνταξη δεν δίνει το Δημόσιο. Μόνο τα ταμεία που ελέγχονται από το υπουργείο Εργασίας.
Μια κίνηση που ίσως βοηθήσει στην γρηγορότερη έκδοση σύνταξης, είναι η ανακεφαλαίωση Χρόνου Ασφάλισης. Το αρμόδιο Κέντρο Ανακεφαλαίωσης (ΚΑΝ) του ΙΚΑ βοηθά στην ουσία ώστε να έχει γίνει ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, πριν από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης. Έτσι όταν κατατεθεί η αίτηση, θα κερδηθεί κάποιος χρόνος. Προσοχή. Και σε αυτήν την περίπτωση η λύση της ανακεφαλαίωσης δεν είναι για όλους. Το ΚΑΝ λειτουργεί μόνο για το ΙΚΑ.
Για τα υπόλοιπα ταμεία, οι ενδιαφερόμενοι, πριν από τη συνταξιοδότηση μπορούν να ζητήσουν την έκδοση βεβαίωσης Χρόνου Ασφάλισης. Έτσι, θα έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και ο φάκελος του ασφαλισμένου να έχει ήδη συγκεντρωθεί.
capital.gr