Πρώτοι στις χρηματοοικονομικές γνώσεις ...οι Έλληνες! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτοι στις χρηματοοικονομικές γνώσεις ...οι Έλληνες!

"Άριστες" ή "κάλες" χρηματοοικονομικές γνώσεις κατέχει το 24% των Ελλήνων, οι οποίοι αποσπούν την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ 11 ευρωπαϊκών χωρών σε μελέτη που δημοσίευσε η ING Investment Management.
  • "Spreads", "hedge funds", "haircut", ακόμα και τα "venture capitals" ή τα "private equities" είναι όροι που διαδίδονται πλέον καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης καθιστώντας πλέον τους Έλληνες ..ξεφτέρια" στα χρηματοοικονομικά σε όλη την Ευρώπη.

Η οικονομική κρίση έφερε στο λεξιλόγιο και στις καθημερινές συζητήσεις ακόμα και των απλών Ελλήνων πολιτών χρηματοοικονομικούς όρους την.. ύπαρξη των οποίων γνώριζαν προηγουμένως μόνον οι οικονομολόγοι. Ωστόσο, τα "spreads", τα "hedge funds", το "haircut", ακόμα και τα "venture capitals" ή τα "private equities" είναι όροι που διαδίδονται πλέον καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης καθιστώντας πλέον τους Έλληνες "ξεφτέρια" στα χρηματοοικονομικά σε όλη την Ευρώπη.

Έτσι, "αριστες" ή "κάλες" χρηματοοικονομικές γνώσεις κατέχει το 24% των Ελλήνων, οι οποίοι αποσπούν την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ 11 ευρωπαϊκών χωρών σε μελέτη που δημοσίευσε η ING Investment Management.

Την Ελλάδα ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο - παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κέντρο - όπου το 22% του πληθυσμού έχει "άριστες" ή "καλές" χρηματοοικονομικές γνώσεις, ενώ τη χαμηλότερη επίδοση σημειώνει η Τουρκία, όπου μόνο το 6% των ανθρώπων κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει φυσικά να συνδεθούν και με το λεγόμενο "brain drain", που "μαστίζει" τη χώρα, τη "διαρροή" δηλαδή επιστημόνων ή των "φωτεινών μυαλών" που - όπως δείχνει και η συγκεκριμένη έρευνα - κατέχουν το κατάλληλο επίπεδο επιμόρφωσης, ωστόσo δεν μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην Ελλάδα.

Η μελέτη, πάντως, υπέδειξε το χαμηλό επίπεδο των γνώσεων των Ευρωπαίων γενικότερα σχετικά με χρηματοοικονομικά θέματα. Οι ερευνητές ρωτώντας 5.500 άτομα σε 11 χώρες της Ευρώπης, διαπίστωσαν ότι μόνο το 14% των Ευρωπαίων έχουν "καλό" ή "άριστο" επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων. Η έρευνα δείχνει ότι ο ένας στους πέντε (20%) έχει "φτωχές" δεξιότητες, ενώ τα δύο τρίτα (66%) έχουν "βασικές" γνώσεις.

Επιπλέον, οι χρηματοοικονομικές γνώσεις φαίνεται να υποχωρούν, καθώς το 21% των ερωτηθέντων είχαν χαρακτηρισθεί ως έχοντες "καλές" ή "άριστες" χρηματοοικονομικές δεξιότητες σε αντίστοιχη έρευνα το 2010.

Η έρευνα βασίστηκε σε 13 ερωτήσεις σε τέσσερις βασικούς τομείς:
- Χρηματοοικονομικό μέλλον (ερωτήσεις σχετικά με την αποταμίευση για το μέλλον).
- "Μέσα και γύρω από το σπίτι" (ερωτήσεις σχετικά με αποπληρωμή ενυπόθηκων δανείων, πιστωτικές κάρτες και αποταμιεύσεις).
- Αποταμιεύσεις (ερωτήσεις σχετικά με αποταμιευτικούς λογαριασμούς).
- Επενδύσεις (ερωτήσεις σχετικά με αξιόγραφα και μετοχές).

Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι απάντησαν σωστά σε 6,2 από τις 13 ερωτήσεις, έναντι του 6,8 το 2010. Από τα τέσσερα επιμέρους πεδία, οι ερωτηθέντες σημείωσαν το φτωχότερο σκορ στις ερωτήσεις σχετικά με την αποταμίευση. Μόνο το 41% απάντησαν σωστά, σε σύγκριση με 45% στην κατηγορία "Μέσα και γύρω από το σπίτι".To 50% των ερωτήσεων απαντήθηκαν σωστά στην κατηγορία των επενδύσεων, και 52% στο "Χρηματοοικονομικό μέλλον". Και στους τέσσερις τομείς οι Ευρωπαίοι ήταν περισσότερο ενημερωμένοι πριν από δύο χρόνια, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 47% (αποταμίευση), 51% (Μέσα και γύρω από το σπίτι), 55% (επενδύσεις) και 57% ("Χρηματοοικονομικό Μέλλον").

Όταν πρόκειται για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων, η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 7% των Ευρωπαίων βασίζεται σε δικές του απόψεις και προτάσεις εξειδικευμένων συμβούλων. Περίπου ο ένας στους τέσσερις (26%), βασίζεται εξολοκλήρου στις δικές του απόψεις όταν πρόκειται για τον οικονομικό σχεδιασμό, και το 53% ζητά επίσης τη γνώμη των μελών της οικογένειάς τους.

"Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ένα τόσο μικρό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού να χαρακτηρίζεται ως άριστο ή καλό σε όρους χρηματοοικονομικών γνώσεων, ειδικά όταν η Ευρώπη καλείται να υπομείνει μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία", ανέφερε σχετικά με τη μελέτη ο επικεφαλής Ευρώπης για λιανικούς πελάτες στην ING Investment Management, Ίβαρ Ρέβελεν
Bookmark and Share