Συστήματα υδρογονοκίνησης:Πολύ καλά ..για να είναι αληθινά. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Συστήματα υδρογονοκίνησης:Πολύ καλά ..για να είναι αληθινά.



Όσο δεν φαίνεται φως στο τούνελ της κρίσης, θα αυξάνεται η κυκλοφορία προϊόντων που υπόσχονται εξοικονόμηση χρημάτων με... μαγικούς τρόπους.

 




Ένα από αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και τη γενική γραμματεία Καταναλωτή, είναι οι συσκευές-συστήματα υδρογονοκίνησης για εγκατάσταση σε οχήματα, οι οποίες προωθούνται ως εναλλακτικές... λύσεις για εξοικονόμηση καυσίμου.
Τα προϊόντα αυτά προωθούνται με ισχυρισμούς του τύπου «Νερό για καύσιμο, μετατρέψτε αυθημερόν και με κόστος μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ το αυτοκίνητό σας σε υβριδικό». Συχνά μάλιστα οι υπεύθυνοι διάθεσης αυτών των προϊόντων επικαλούνται μελέτες εργαστηρίων και εγκρίσεις ΚΤΕΟ.
Παράλληλα διαφημίζουν την πραμάτεια τους διατρανώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου έως και 70%, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι επιδόσεις των οχημάτων και θα εξασφαλιστεί η μακροζωία των κινητήρων. Ταυτόχρονα, στοχεύουν στην οικολογική ευαισθησία των υποψήφιων πελατών τους κάνοντας λόγο για ελάττωση των εκπεμπόμενων ρύπων έως 80%.
Τι ισχύει όμως και τι όχι απ’ όλα τα παραπάνω;
Από έρευνα της γενικής γραμματείας Καταναλωτή προέκυψε ότι για ανάλογα προϊόντα σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η αρμόδια αρχή για την προστασία των καταναλωτών αποφάνθηκε ότι προωθούνται με ψευδείς επιστημονικοφανείς εξηγήσεις και κατήγγειλε στο αρμόδιο δικαστήριο την εν λόγω πρακτική ως αθέμιτη και παραπλανητική.

Μεγάλο ρίσκο, μηδενικό όφελος
Η γενική γραμματεία Καταναλωτή προχώρησε σε σχετική έρευνα σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων της γενικής γραμματείας Μεταφορών του υπουργείου Ανάπτυξης απεφάνθη ότι τα συγκεκριμένα συστήματα υδρογονοκίνησης δεν εμπίπτουν σε κάποιον ευρωπαϊκό ή διεθνή κανονισμό και δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την έγκρισή τους.
Η τοποθέτησή τους σε οχήματα δεν επιτρέπεται, δεν περιλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες μετατροπές-διασκευές και κατά συνέπεια δεν γίνεται αποδεκτή από τα ΚΤΕΟ.
Επιπλέον ζητήθηκαν από τη γενική γραμματεία Καταναλωτή οι σχετικοί τεχνικοί φάκελοι από τις εταιρείες που τα διακινούν στην ελληνική αγορά.
Από τη μέχρι τώρα εξέτασή τους δεν προκύπτει επαρκής τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους για εξοικονόμηση καυσίμων και για μετατροπή των αυτοκινήτων σε υβριδικά με χαμηλό κόστος.
Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών» ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων.
Όποιος κάτοχος αυτοκινήτου αποφασίσει, παρ’ όλα αυτά, να αψηφήσει τις επίσημες συστάσεις και να προχωρήσει στην εγκατάσταση τέτοιων συσκευών, καλό είναι να γνωρίζει ότι έχουν αναφερθεί ζημιές που σχετίζονται με αυτές, ενώ η τοποθέτησή τους σημαίνει αυτομάτως και παύση της εργοστασιακής εγγύησης, εάν αυτή βρίσκεται σε ισχύ.


ΚΕΠΚΑ Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από παραπλανητικούς ισχυρισμούς για δεκάδες «θαυματουργά» προϊόντα. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή, οι πολίτες θα πρέπει να... κρατούν μικρό καλάθι κάθε φορά που ακούν βαρύγδουπες υποσχέσεις όπως οι παρακάτω:
- «Βάλτε αυτή τη συσκευή σε μια πρίζα του σπιτιού σας και εξοικονομήστε 40% ηλεκτρικό ρεύμα».
- «Χρησιμοποιείστε αυτή τη συσκευή όζοντος και απολυμάνετε το νερό, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, θεραπεύστε τον διαβήτη, την υπέρταση, τις αρθρίτιδες, αποστειρώστε τον αέρα του σπιτιού σας».
- «Χρησιμοποιήστε αυτή την μπάλα πλυσίματος χωρίς απορρυπαντικό και έχετε πεντακάθαρα ρούχα».
- «Βάλτε αυτήν την πλακέτα στο κινητό σας τηλέφωνο και προστατευτείτε από την ακτινοβολία του».
- «Φορέστε αυτό το ενεργειακό βραχιόλι και αποκτήστε ισορροπία, ενέργεια, δύναμη, υγεία».
- «Βάλτε στην πρίζα αυτή τη συσκευή και απαλλαγείτε για πάντα από τα ενοχλητικά έντομα (μύγες, κουνούπια, κατσαρίδες κλπ.)».
Πηγή εφημερίδα Μακεδονία
Bookmark and Share