Με χαράτσι στους επαγγελματίες το ισοδύναμο για τα οικογενειακά επιδόματα; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Με χαράτσι στους επαγγελματίες το ισοδύναμο για τα οικογενειακά επιδόματα;

Eκτός κι αν πάλι κάποιοι βάζουν τα "παπαγαλάκια" να ρίξουν άδεια μπας και πιάσουν γεμάτα...

Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με τη σημερινή συνάντηση του εκπροσώπων των κομμάτων με τον... υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τη συνάντησή του ίδιου με τον πρωθυπουργό, να αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τα καυτά θέματα που αφορούν τους συντελεστές φορολόγησης και το αφορολόγητο των παιδιών.


To οποίο, θα αντικατασταθεί από την χορήγηση επιδομάτων, ανάλογα με την κοινωνική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού, όπως επανέλαβε ο υπουργός Οικοονομικών κ. Ι. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν νωρίτερα την Τετάρτη, ότι συζητείται η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 στα... χίλια ευρώ, προκειμένου να χορηγηθούν τα επιδόματα για κάθε παιδί στις οικογένειες.

Πάντως, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχεδίασαν δέκα εναλλακτικά σενάρια τα οποία παρέδωσαν στον πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στο πρώτο σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας που διαμορφώνεται ως εξής:

1)0-25.000, συντελεστής 21%

2)25.000-48.000 συντελεστής 36%

3)Άνω των 48.000 συντελεστής 45%

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς διέψευσε χτες τη φημολογία περί φόρου 45% για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, συνοψίζοντας τη στρατηγική στο φορολογικό σε τέσσερις άξονες:

-Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

-Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείτε πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.

-Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.

-Και αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές - όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή.

Άγνωστο τέλος παραμένει το θέμα των εκπτώσεων, το οποίο και θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων. Η έκπτωση αυτή είναι σταθερή για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα και εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
Bookmark and Share