Η Ρωσία ενισχύει τη θέση της ως προμηθεύτρια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με την κατασκευή του αγωγού South Stream μειώνει την εξάρτησή της από την Ουκρανία και υπονομεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο Nabucco.
Μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλλε:
"Η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα για το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κοντά στο.. τουριστικό θέρετρο Ανάπα στη Μαύρη Θάλασσα τοποθετούνται οι πρώτοι σωλήνες του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Κατά μήκος περίπου 900 χλμ. θα βρίσκεται μέσα στο νερό. Κοντά στο λιμάνι της Βάρνα στη Βουλγαρία θα βγει και πάλι στην επιφάνεια της γης και θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας μέχρι την Ιταλία.Το φιλόδοξο σχέδιο υλοποιείται από τη ρωσική εταιρεία Gazprom. Άλλοι μέτοχοι είναι η ιταλική ENI με 20%, η γαλλική EDF και η γερμανική εταιρία Wintershall, θυγατρική της BASF με 15%. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου είναι ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου Χένινγκ Φορσεράου. Το έργο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2015 και θα μεταφέρει ετησίως μέχρι και 63 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Μέχρι σήμερα η Ουκρανία ήταν η κύρια χώρα μέσω της οποίας μεταφερόταν ρωσικό φυσικό αέριο. Από τους αγωγούς αυτούς, που είχαν τοποθετηθεί επί Σοβιετικής Ένωσης, διοχετεύονταν στην ΕΕ το 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας. Οι εποχές αυτές όμως πέρασαν.
Υπονομεύει το Nabbuco
Ο Ρόλαντ Γκετζ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο, μιλώντας στην DW δήλωσε πως η στρατηγική της Gazprom έχει αλλάξει και πως προτιμάει τις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις. Ως πρώτο βήμα ήταν το σχέδιο Nord Stream το 2011 το οποίο μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Βαλτικής κατευθείαν στη Γερμανία και τώρα το δεύτερο βήμα είναι η κατασκευή του South Stream.
H Ουκρανία θεωρείται ο μεγάλος χαμένος της ιστορίας μιας και η Ρωσία αναζητά πιο σίγουρους δρόμους. Στο παρελθόν πολλές φορές διαφώνησε με την Ουκρανία για τις τιμές στο φυσικό αέριο και διεκόπησαν οι προμήθειες προς την Ευρώπη.
Είναι αμφιλεγόμενο, εάν το πρόγραμμα South Stream είναι οικονομικά ωφέλιμο. Με 16 δις ευρώ προϋπολογισμό, το κόστος υλοποίησής του είναι διπλάσιο σε σύγκριση με τον Nord Stream στη Βαλτική. Αδιευκρίνιστο παραμένει και πως θα διαμορφωθεί η ζήτηση για το φυσικό αέριο, υποστηρίζει ο Ρόλαντ Γκετζ. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ο Γερμανός ειδικός, το συγκεκριμένο ρωσικό σχέδιο έχει καταφέρει να υπονομεύσει το σχέδιο Nabucco που προτιμάει η ΕΕ. Ένα σχέδιο που προβλέπει ο αγωγός φυσικού αερίου να περνάει από την Τουρκία και να μειώνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Προς το παρόν πάντως ο Nabucco παραμένει στα χαρτιά ενώ η Ρωσία με τον South Stream προχωράει σε πράξεις".