Ώρα να βάλουμε τους δικούς μας όρους.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ώρα να βάλουμε τους δικούς μας όρους..

Από τότε που η χώρα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ακούει τους δανειστές να βάζουν τους όρους τους.
 Ήρθε ο καιρός αυτό να αλλάξει...



 Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως κοινοτικοί αξιωματούχοι και κυβερνητικά στελέχη στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επικρίνει επανειλημμένα την Ελλάδα για την εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής.Οι κατηγορίες περί μη... εφαρμογής των συμφωνηθέντων ήταν στην ημερήσια διάταξη από τα τέλη του 2010 μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Ως γνωστόν, αυτό έχει αλλάξει από τότε που η νέα τρικομματική κυβέρνηση ανέλαβε τις τύχες της χώρας.

Τον περασμένο Νοέμβριο φτάσαμε στο σημείο η Ελλάδα να έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα με βάση το μνημόνιο που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και να μη δίνουν οι πιστωτές τα συμφωνηθέντα ποσά.

Η διελκυστίνδα μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για τη φερεγγυότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους οδήγησε τελικά στην επιβολή νέων όρων στη χώρα όπως η δυνατότητα αυτόματης επιβολής περικοπών στις δαπάνες σε περίπτωση μη επίτευξης κάποιων στόχων.

Η διαφαινόμενη δημιουργία ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, σε συνδυασμό με την πολιτική ευθυγράμμισης στις απαιτήσεις των δανειστών που εφαρμόζει το γκουβέρνο, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να θέσει στο τραπέζι κάποιες αυτονόητες και λογικές απαιτήσεις τη νέα χρονιά.

Μία από αυτές φρονούμε ότι πρέπει να είναι η αλλαγή στη μεταχείριση των επιστροφών εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αλλά άγνωστο στους περισσότερους ότι οι πιστωτές έχουν επιβάλει τα ανωτέρω έσοδα να συμπεριλαμβάνονται μεν στον προϋπολογισμό, όμως να μη λαμβάνονται υπόψη κάπου αλλού, που έχει μεγάλη σημασία.


Στον υπολογισμό των μέτρων λιτότητας.
Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έλαβε 500 εκατ. ευρώ σε επιστροφές από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης πέρυσι, τα ανωτέρω έσοδα μείωσαν ισόποδα το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά δεν λήφθησαν υπόψη στον υπολογισμό του χρηματοδοτικού κενού στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο (ΜΠΔΣ).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απαιτηθούν περισσότερες περικοπές και αυξήσεις φόρων τα επόμενα χρόνια σε σχέση με αυτές που θα χρειάζονταν αν τα ανωτέρω έσοδα λαμβάνονταν υπόψη.

Θεωρητικά, το ποσό θα μπορούσε να ανέλθει σε 2 - 3 δισ. ευρώ μέχρι και το 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα σημαντικό μέρος των ανωτέρω εσόδων προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν έχει λογική σε μια χώρα που υποφέρει από παρατεταμένη και βαθιά ύφεση λόγω κυρίως της επιβολής υπερβολικών μέτρων λιτότητας από τους πιστωτές.
Έχει έρθει λοιπόν η ώρα, αν και αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί προ πολλού, η χώρα να θέσει το ζήτημα επιτακτικά στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ, ζητώντας το αυτονόητο.

Να μειωθούν τα μέτρα λιτότητας αναλογικά με τις επιστροφές εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Dr. Money
Bookmark and Share