Ζημιές 2,17 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η γερμανική επενδυτική τράπεζα Deutsche Bank το δ’ τρίμηνο του 2012, έναντι κερδών 147 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν...
Εάν ο κολοσσός της Deutsche Bank εκπέμπει τέτοια μηνύματα, εισχωρώντας στο κλαμπ των "προβληματικών" τραπεζών, τότε η... Μέρκελ θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται μαζί με τον Ντράγκι της ΕΚΤ: τι μπορεί να σημαίνει (να φτάσουν στο σημείο) να τρέχουν να διασώζουν μια... "γερμανική Lehman Brothers" και πού μπορεί να καταλήξουν τα σχέδια τραπεζικής ενοποποίησης στην ευρωζώνη υπό αυτές τις συνθήκες.
Ιδιαίτερα όταν τα σημάδια της ύφεσης χτυπούν καμπανάκια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης (όπως στις ΗΠΑ), μετά την ανακοίνωση ότι σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία κατέγραψαν πτώση της τάξης του 4,7% τον Δεκέμβριο.
Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό συγκρότημα στην Ευρώπη, από πλευράς ενεργητικού, σημείωσε στον ισολογισμό του ζημιές 8 φορές περισσότερες από όσο υπολόγιζαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, εξαιτίας των εξόδων αποζημίωσης για την εξάλειψη 1.400 θέσεων εργασίας, των «ενεργειών εκκαθάρισης δραστηριοτήτων», με την απομάκρυνση των ριψοκίνδυνων στοιχείων και τη διευθέτηση νομικών αντιδικιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο τελευταίο τρίμηνο η τράπεζα ανέλαβε υποχρεώσεις 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1 δισ. ευρώ αφορούσαν σε νομικά ζητήματα. Για το σύνολο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη γκρεμίστηκαν αφού διαμορφώθηκαν στα 611 εκατ. ευρώ, από 4,13 δισ. ευρώ στη χρήση 2011.
Σκάνδαλα
Η Deutsche Bank βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα των αποκαλύψεων καραμπινάτων τραπεζικών σκανδάλων αποχαιρετώντας το 2012.
Δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και μαγειρέματος ισολογισμών που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στους δίδυμους γυάλινους πύργους της Φρανκφούρτης στο επιβλητικό μέγαρο της Deutsche Bank, της τράπεζας που αποτελεί το μεδούλι στη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας.
Το «βραβείο» για τις απάτες της χρονιάς αδιαφιλονίκητα πάει στο σκάνδαλο Libor, όπου τα μεγαλύτερα ονόματα της βαριάς τραπεζικής βιομηχανίας μεταξύ αυτών και η Deutsche Bank (μαζί με τις Bank of Scotland, HSBC, JPMorgan, , Barclays, UBS, Citigroup) συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα, που καθορίζει κάθε κίνηση επιτοκίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα πετύχει το στόχο για βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,5% μέχρι το τέλος Μαρτίου και ότι ήδη έχει φθάσει στο 8% στο τέλος του 2012.
Ωστόσο, τα έσοδα από το «τζογάρισμα» στις αγορές και από την επενδυτική τραπεζική ανέβηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ, από 1,8 δισ. την ίδια περσινή χρονική περίοδο.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, τα έσοδα από συναλλαγές σε διάφορα ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα στα χρηματιστήρια για τις 4 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ αυξήθηκε συνολικά κατά 39% σε σχέση με πέρσι, στα 8,82 δισ. δολ. σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Deutsche Bank πέρσι είχε την πρώτη θέση παγκοσμίως στα μερίδια αγοράς (10,7%) του όγκου συναλλαγών ομολόγων, σύμφωνα με την Greenwich Associates. Η Barclays ήταν δεύτερη (9,8%), τρίτη ήταν η JPMorgan (8,8%) και τέταρτη η Citigroup (8,1%).
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της γερμανικής τράπεζας, Γιούργκεν Φίτσεν και Άνσου Γέιν, προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και ενισχύουν τα επίπεδα των κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους κεφαλαιακούς κανόνες.
Επίσης σχεδιάζει να διατηρήσει το μέρισμα του 2012 αμετάβλητο στα 0,75 ευρώ ανά μετοχή.