Η Ελλάδα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του μαραθωνίου, αλλά μένει το πιο δύσκολο κομμάτι, το οποίο απαιτεί οικειοποίηση του προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα, προειδοποιεί το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.
Σε συνέντευξή του στην... Καθημερινή της Κυριακής σημειώνει ότι «παρόλες τις προσπάθειες στο δημοσιονομικό, το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και προβλέπεται να φτάσει τα 178% του ΑΕΠ φέτος. Αν όμως υπάρξει προσήλωση στο πρόγραμμα και θετική ανάπτυξη από το 2014, τότε είναι πολύ πιθανό ο δείκτης του χρέους να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, φτάνοντας έτσι σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη νέου κουρέματος».
Ο κ. Άσμουσεν σημειώνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος φέτος για το ευρώ είναι να μη γίνει τίποτα, καθώς όπως λέει «η μείωση της πίεσης των αυξημένων spreads ίσως οδηγήσει σε άμβλυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και αυτό θα είναι λάθος. Πρέπει όλα τα κράτη μέλη να επιμείνουν. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Φιλανδία...».
Αναφερόμενος στην Κύπρο, δηλώνει ότι ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο νησί μπορεί να βλάψουν την πρόοδο που πετύχαμε στην Ευρώπη το 2012 και σχετικά με την τραπεζική ένωση, εκτιμά ότι έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα προστασίας.