Η ομάδα του μεγαλύτερου μεταμοσχευτικού κέντρου της χώρας,παρά τις αντιξοότητες λόγω της οικονομικής κρίσης, μέσα στο 2012 έδωσε ξανά ζωή και ελπίδα σε 108 ανθρώπους!
Νέο ρεκόρ στις μεταμοσχεύσεις «έσπασε» το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα του.. μεγαλύτερου μεταμοσχευτικού κέντρου της χώρας,παρά τις αντιξοότητες λόγω της οικονομικής κρίσης, μέσα στο 2012 έδωσε ξανά ζωή και ελπίδα σε 48 ανθρώπους,οι οποίοι απέκτησαν καινούριο ήπαρ,αλλά και σε 60 νεφροπαθείς στους οποίους μεταμοσχεύτηκαν υγιείς νεφροί.
Με αυταπάρνηση του προσωπικού,που καλείται να ανταποκριθεί 365 μέρες τον χρόνο, όλο το 24ωρο, όποτε βρεθεί διαθέσιμο μόσχευμα, στο κέντρο μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου έχουν γίνει μέχρι σήμερα περισσότερες από 1.400 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε ενήλικες και άλλες 160 σε παιδιά. Επιπλέον, έχουν σωθεί χάρη στην μεταμόσχευση ήπατος τουλάχιστον 450 ασθενεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας,ανάμεσά τους και παιδιά με σοβαρά ηπατικά προβλήματα.
«Ο αριθμός των δοτών έχει αυξηθεί και χάρη στους αφανείς ήρωες, το προσωπικό της κλινικής,τα περισσότερα μοσχεύματα αξιοποιούνται,εκτός , κριθούν ακατάλληλα για ιατρικούς λόγους. Το 2012 χρησιμοποιήθηκαν μόνο δυο μοσχεύματα που λάβαμε από το εξωτερικό,ενώ δυο παιδιά χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση», δήλωσε στο "agelioforos.gr" o Βασίλειος Παπανικολάου, διευθυντής της χειρουργικής κλινικής μεταμοσχεύσεων,στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπης πίτας που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Ιπποκράτειο.
Παράδειγμα προς μίμηση
Το Ιπποκράτειο αποτελεί, με το σημαντικό του έργο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων,λαμπρό παράδειγμα πανελλαδικά, επισήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χατζής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κλειδί της επιτυχίας είναι πρώτα η προσφορά μοσχευμάτων και στη συνέχεια η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η ανταπόκριση της οποίας συνεχώς μεγαλώνει. Ωστόσο, η αφετηρία των μεταμοσχεύσεων κρίνεται στα κρεβάτια ΜΕΘ». Οσο περισσότερες κλίνες λειτουργούν,τόσο πιο εύκολα θα σταματήσουν να "φεύγουν" στο εξωτερικό 10-12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!
Αναφερόμενος στην αναστάτωση που έχει κυριεύσει αρκετούς πολίτες σχετικά με τη νομοθεσία για την εικαζόμενη συναίνεση, ο κ. Χατζής διευκρίνισε στο "agelioforos.gr" ότι από τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με το νόμο, όλοι οι Ελληνες πολίτες θα θεωρούνται εν δυνάμει δότες, εκτός αν δηλώσουν το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα όργανά τους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τον εγκεφαλικό τους θάνατο μόνο αν υπάρχει συναίνεση συγγενή. Διαφορετικά, δεν θα αξιοπιούνται.
«Χρειαζόμαστε ενίσχυση»
Η αύξηση των δωρητών οργάνων και κατά συνέπεια των μοσχευμάτων γεμίζει με ελπίδα τους εκατοντάδες ασθενείς που βρίσκονται επί μήνες στην αναμονή για ένα πολυπόθητο μόσχευμα,την ώρα που κάποιοι συνάνθρωποι δεν το βρίσκουν επειδή τους προλαβαίνει ο θάνατος.
«Είναι πολύ θετικό το ότι αυξήθηκε πολύ ο αριθμός πτωματικών δοτών. Οφείλουμε όμως να ανταποκριθούμε για την αξιοποίηση όλων των μοσχευμάτων. Η περαιτέρω ενίσχυση του κέντρου μας θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς μας αλλά θα επιφέρει κ οικονομικά οφέλη στην Πολιτεία. Αρκεί να σας αναφέρω ότι για να γίνουν μια-δυο μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό,το κόστος ισοδυναμεί με τους μισθούς ενός έτους όλου του προσωπικού της κλινικής!», ανέφερε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Παπανικολάου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι δυσκολίες αυξήθηκαν με το τρέχον, περικομμένο,πρόγραμμα εφημεριών. Οπως εξήγησε, μόλις εξασφαλιστεί ένα μόσχευμα,πρέπει να κινητοποιηθούν 9 χειρουργοί και 2 αναισθησιολόγοι, ενώ συνήθως στην εφημερία βρίσκονται ένας ειδικός και ένας εικευόμενος γιατρός! Αποτέλεσμα, να ξεκινά αγώνας δρόμου για να καλυφτούν οι ανάγκες από μη εφημερεύοντες.
Πηγή Αγγελιοφόρος