Τα ψιλά γράμματα της έκθεσης Προβόπουλου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τα ψιλά γράμματα της έκθεσης Προβόπουλου.

Αποκρατικοποιήσεις: Aπό ένα σύνολο 100.000 ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου έχουν προσδιοριστεί 3.000 περίπου ακίνητα αξίας 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα προωθηθούν προς πώληση τα επόμενα 2-3 χρόνια.


Από αυτά, 1.000 περίπου θα..παραχωρηθούν προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ φέτος (περίπου 250 το τρίμηνο).
Σε μεταγενέστερο στάδιο σχεδιάζονται η ταυτοποίηση και η αξιοποίηση μιας δεύτερης ομάδας 10.000 ακινήτων, των οποίων η αξία εκτιμάται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος στόχος είναι τα συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ως το τέλος του 2020 να ανέλθουν σε 22 δισ. ευρώ, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος έως το τέλος του 2016 ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις - συνέργειες:

H Τράπεζα της Ελλάδος επαναλαμβάνει την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και για πρώτη φορά προχωρά ένα βήμα παραπάνω σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας συνεργειών.

Χωρίς να το λέει ευθέως, η ΤτΕ σημειώνει ότι, αν οι αποκρατικοποιήσεις αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης, τότε μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες με τις εγχώριες επιχειρήσεις μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

ΤΑΙΠΕΔ - εξαμηνιαίες καταστάσεις:
Προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια
αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύει αναθεωρημένες εξαμηνιαίες εκθέσεις για τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στην κατοχή του και προς πώληση, καθώς και τα προσδοκώμενα έσοδα για τα επόμενα χρόνια.

Τράπεζες - περαιτέρω μείωση κόστους:
Επιτακτική ανάγκη είναι ο περαιτέρω εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Η ετήσια έκθεση διαπιστώνει υποχώρηση των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2012, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του μισθολογικού κόστους και των διοικητικών εξόδων. Διαπιστώνει όμως ότι η παραπάνω μείωση δεν είναι αρκετή, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών εσόδων.
Σημειώνει δε ότι ο λόγος των λειτουργικών εξόδων προς τα λειτουργικά έσοδα
αυξήθηκε.

Επισφάλειες:

Αξιοσημείωτη αύξηση εμφανίζουν τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση το διάστημα Δεκεμβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012. Τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2012 ανήλθαν στο 21% των συνολικών δανείων της υποκατηγορίας, από 14,2% τον Δεκέμβριο του 2011.

Παρότι οι επισφάλειες στα καταναλωτικά αυξήθηκαν με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό (36,3% τον Σεπτέμβριο του 2012 από 28,8% τον Δεκέμβριο του 2011), η αύξηση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του μπαράζ των αναχρηματοδοτήσεων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες.
Την καλύτερη, συγκριτικά, εικόνα εμφανίζουν τα στεγαστικά, όπου οι επισφάλειες αυξήθηκαν στο 20,2% από 14,2% στο προαναφερόμενο 9μηνο.
Bookmark and Share