Το ...come back του Κατάρ στο Ελληνικό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Το ...come back του Κατάρ στο Ελληνικό

  • Γιατί επέστρεψε το Κατάρ στον διαγωνισμό. 
  • Ο εμίρης "κρατά" και την Οξυά στο Ιόνιο.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Francois Hollande, στο Μαξίμου έφτασε η ευχάριστη είδηση... από το Κατάρ. Αφορά την επανείσοδο του εμιράτου στην... διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό, από την οποία είχε αποχωρήσει πριν από ένα μήνα επειδή –μεταξύ άλλων– δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για απευθείας διακρατική συμφωνία.

Χθες, αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπέγραψε τις σχετικές “ρήτρες εμπιστευτικότητας” που επικυρώνουν την εξέλιξη.

Η μυστική αποστολή Μηταράκη

Τις σχετικές συζητήσεις είχε αναλάβει όλο αυτό το διάστημα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης συνεπικουρούμενος από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Παναγιώτη Μίχαλο.

Εκτός από τη... μυστική επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Ντόχα μία εβδομάδα πριν από το επίσημο πρωθυπουργικό ταξίδι στο εμιράτο, ο κ. Μηταράκης βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους εκεί αξιωματούχους για να άρουν τις αντιρρήσεις και να επιστρέψουν στον διαγωνισμό.

Για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις δε, ο Αντώνης Σαμαράς είχε χρίσει τον υφυπουργό του “εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις συνομιλίες με το Κατάρ”.

Η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται τον Ιούλιο του 2013.

Ο εμίρης κρατά (και) την Οξυά


Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν, επίσης, ότι οδεύει προς λύση και το πρόβλημα που έκανε τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ- Θανί να... ξανασκέφτεται την αγορά του συμπλέγματος νησίδων στο Ιόνιο, μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προκειμένου να πραγματοποιήσει επένδυση με επίκεντρο το νησί Οξυά.

Το πρόβλημα αφορούσε την απόφαση του δασαρχείου Κεφαλονιάς να απαγορεύσει στον εμίρη να χτίσει τα οικοδομήματα σε σημείο που ήταν χαρακτηρισμένο ως δασικό.

Κατά τις ίδιες πηγές “το δασαρχείο κινήθηκε βάσει νόμων” και, άρα, το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί με “διόρθωση του νόμου” για την εν λόγω περίπτωση.

Γιατί το Κατάρ επέστρεψε


Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Κατάρ, μέσω της Qatarί Diar, ουδέποτε είχε διαμηνύσει επίσημα στην ελληνική πλευρά την απόσυρση του ενδιαφέροντός του για το εγχείρημα της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Όπως διευκρινίζουν ενημερωμένες πηγές, οι εκπρόσωποι του εύρωστου fund δεν παρέλαβαν το σύμφωνο εμπιστευτικότητας (non-disclosure agreement), γεγονός που «ερμηνεύθηκε ως απόσυρση από τη διαδικασία».

Δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ορίσει δεσμευτική ημερομηνία ως προς την υπογραφή των συμφώνων εμπιστευτικότητας, αυτό επέτρεψε το «come back» του Κατάρ. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι οι Καταριανοί διαθέτουν ένα μήνα λιγότερο για να προετοιμάσουν την δεσμευτική προσφορά τους, σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις εταιρείες, την Lamda Development, την Elbit και την London & Regional Properties.

Σε κάθε περίπτωση, ερώτημα παραμένει, πως η ελληνική πλευρά πέτυχε να παρακάμψει τα αιτήματα που αρχικά είχε εγείρει το Κατάρ, όπως η παροχή μειωμένων φορολογικών συντελεστών και η μεταφορά στην έκταση των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων μεγάλου αριθμού των κυβερνητικών εγκαταστάσεων.

Πάντως, τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης, ερωτηθείς σήμερα για την επιστροφή του Κατάρ στο Ελληνικό, παρέπεμψε στο ΤΑΙΠΕΔ.

"Θα πληροφορηθείτε από το ΤΑΙΠΕΔ όποιες εξελίξεις υπάρχουν. Η εντύπωση που έχουμε από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή, ότι το Κατάρ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση" ανέφερε.πηγή capital.
Bookmark and Share